3.9 C
București
marți, 7 decembrie 2021 - 20:10
No menu items!

Parlamentul European aprobă bugetul pentru 2014 – 2020. Cheltuirea banilor europeni, mai flexibilă

spot_img

Parlamentul European aprobă bugetul pentru 2014 – 2020. Cheltuirea banilor europeni, mai flexibilă

Parlamentul European (PE) a aprobat, miercuri, rezultatul negocierilor cu Consiliul European privind bugetul UE pe termen lung – Cadrul financiar multianual – pentru perioada 2014 – 2020.

La 19 iunie, negocierile ajunseseră la un rezultat pe care Parlamentul l-a considerat insuficient, de aceea au fost reluate săptămâna trecută în pregătirea Consiliului European. Preşedintele Parlamentului, Martin Schulz, negociatorul şef Alain Lamassoure (PPE, FR), Prim-ministrul Enda Kennz, Ministrul de Externe Eamon Gilmore şi Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, au încheiat un acord care a obţinut sprijinul principalelor grupuri politice din Parlament şi al statelor membre.

”Parlamentul a obţinut priorităţile cheie din mandatul său de negociere, anume o flexibilitate aproape totală de mutare a fondurilor neachitate (credite de plată) de la un an la altul şi o largă flexibilitate de mutare a angajamentelor de la un an la altul şi dintr-o categorie de cheltuieli în alta. Scopul a fost acela de a facilita combaterea şomajului în rândul tinerilor, cercetarea şi programul Erasmus pentru toţi şi de a sprijini întreprinderile mici şi mijlocii. Flexibilitatea este necesară şi pentru a asigura cheltuirea fiecărui euro din buget pentru ce este cea mai mare nevoie, mai ales în contextul în care bugetele anuale vor scădea”, se arată într-un comunicat al PE.

Un succes important al Parlamentului a fost introducerea “clauzei de revizuire”, care va da posibilitatea viitorului Parlament şi viitoarei Comisii să aibă un punct de vedere asupra bugetului, evitând să fie pe parcursul mandatului lor prizonierii deciziilor Parlamentului şi Comisiei actuale.

Comisia va prezenta o revizuire a funcţionării cadrului financiar multianual, având în vedere situaţia economică respectivă. O atenţie deosebită va fi acordată alinierii viitoarei durate a cadrului multianual – în prezent de şapte ani – la ciclurile politice de cinci ani din instituţiile europene. Revizuirea va fi însoţită de o propunere legislativă de revizuire.

Consiliul a afirmat că îşi va ţine promisiunea de a achita plăţile rămase pentru 2013, estimate la 11,2 miliarde de euro. Miniştrii economiei şi ai finanţelor din statele membre vor lua o decizie oficială privind prima tranşă de 7,3 miliarde de euro până pe 9 iulie, cel târziu, şi vor decide în toamnă a doua tranşă.

”Acesta a fost un aspect important pentru Parlament, întrucât deputaţii au dorit să fie siguri că bugetul 2014 – primul din noul cadrul financiar multianual – nu va fi încărcat de facturi neplătite. Parlamentul nu îşi va da acordul pentru Regulamentul cadrului financiar multianual şi nici nu va adopta bugetul 2014 până când Consiliul nu va adopta aceste modificări bugetare care să acopere deficitul rămas, aşa cum a fost identificat de Comisie”, se mai arată în comunicatul PE.

În discuţiile finale a fost stabilit că Fondul de ajutor european pentru cele mai defavorizate persoane va creşte de la 2,5 miliarde de euro la 3,5 miliarde de euro. Miliardul suplimentar poate fi utilizat de statele membre, dacă vor, pentru schema de distribuţie a hranei.

Un grup la nivel înalt de reprezentanţi ai celor trei instituţii va revizui sistemul actual de “resurse proprii” al UE, având ca obiective generale simplitatea, transparenţa, echitatea şi răspunderea democratică. Parlamentele naţionale vor fi invitate la o conferinţă interinstituţională în 2016, pentru a evalua rezultatele acestui proces de revizuire pe baza cărora Comisia va evalua dacă noile resurse proprii pentru viitorul cadru financiar multianual sunt potrivite.

Rezultatul negocierilor va fi cuprins într-un regulament şi într-un acord interinstituţional anexat, pe care Parlamentul va trebui să îl aprobe cu majoritatea membrilor săi plus unu.

”Parlamentul este gata să aducă la vot regulamentul privind cadrul financiar multianual şi acordul interinstituţional, în toamnă, de îndată ce condiţiile tehnice şi legale pentru finalizarea textelor relevante vor fi îndeplinite, astfel încât documentele să reflecte acordul general încheiat între Consiliu şi Parlament”, a mai transmis PE.

Textul a fost adoptat cu 474 de voturi pentru, 193 împotrivă şi 42 de abţineri.

C.C.