3 C
București
marți, 7 decembrie 2021 - 4:50
No menu items!

Parlamentul European a aprobat bugetul pe termen lung al UE

spot_img

Parlament European

Parlamentul European a aprobat marţi, după mai multe luni de negocieri intense, bugetul pe termen lung al Uniunii Europene, pentru 2014 – 2020. Toate condiţiile exprimate în rezoluţia din iulie – adoptată ca urmare a unui acord politic la cel mai înalt nivel între Parlament, Preşedinţia irlandeză şi Comisie – au fost îndeplinite. Bugetul total pentru următorii şapte ani este de 960 de miliarde de euro pentru angajamente şi 908 miliarde de euro pentru plăţi (la preţurile din 2011).

”Parlamentul a dorit, în primul rând, ca întârzierile recurente ale plăţilor să fie remediate. În ultimii ani, acestea au pus Comisia în imposibilitatea de a-şi îndeplini obligaţiile legale şi financiare. Remedierea presupune ca anul 2014 să nu mai înceapă în roşu. Statele membre au aprobat adăugarea sumei de 3,9 milioane de euro la bugetul pentru 2013”, se arată într-un comunicat al PE.

În al doilea rând, Parlamentul a insistat ca toate bazele legale pentru diferite programe UE să fie finalizate pe baza codeciziei între Consiliu şi Parlament. Acest lucru a fost îndeplinit şi, drept urmare, multe programe sunt votate în această sesiune plenară.

În al treilea rând, Parlamentul a insistat pentru crearea unui grup de lucru la nivel înalt, privind “resursele proprii”, care să lucreze la reformarea aranjamentelor actuale privind resursele UE, întrucât sistemul actual, cu toate excepţiile, reducerile, sursele diferite de finanţare şi dependenţa de bugetele naţionale, a devenit inexplicabil. Statele membre au fost de acord cu organizarea acestui grup de lucru, care va începe să lucreze curând.

În acordul din iunie 2013, Parlamentul a asigurat deja priorităţile-cheie pentru mandatul său de negociere. Printre acestea se află o flexibilitate aproape totală de mutare a fondurilor neutilizate (creditele de plată) de la un an la altul şi de la o categorie de cheltuieli la alta.

”Această flexibilitate este necesară pentru a asigura că fiecare euro din bugetul UE este utilizat acolo unde este necesar, mai ales în situaţia actuală în care bugetele anuale vor scădea”, se mai arată în comunicatul PE.

Bugetul pentru România, pentru următorul exercițiu financiar, este de 39,8 miliarde de euro.

C.C.