12.2 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024 - 13:10
No menu items!

Parlamentul a aprobat eliminarea pensiilor speciale ale senatorilor și deputaților. Contre între liderii politici. Principalele declarații

spot_img

Plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului a adoptat miercuri inițiativa legislativă de eliminare a pensiilor speciale ale parlamentarilor. Asta, după ce Comisia de statut a Camerei Deputaților și Senatului a adoptat, tot miercuri, un raport de admitere cu amendamente la proiectul PSD de eliminare a pensiilor speciale ale parlamentarilor. 

Ca amendamente la proiectul PSD au fost preluate prevederi din celelalte inițiative de eliminare a pensiilor parlamentarilor depuse de USR PLUS și PNL. Unul dintre amendamente, preluat de la USR PLUS, prevede că odată cu intrarea în vigoare a noii legi, încetează plata pensiilor speciale aflate în vigoare.

Inițiativa a fost adoptată cu 357 voturi „pentru” și nicio abținere. 30 dintre parlamentarii prezenți nu au votat. De altfel, UDMR a anunțat că nu va vota proiectul. 

Principalele declarații ale liderilor politici: 

Turos Lorand (UDMR):

  • Poziția UDMR privind pensiile speciale e una fermă și consecventă. Toți cetățenii acestei țări trebuie să beneficieze de pensie după limita de vârstă pe baza principiului contributivității. 
  • Propunerea de astăzi vizează eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor. Vorbim de 825 de parlamentari care primesc pensii speciale. Rămân în vigoare pensiile speciale ale celorlalte 11 categorii, precum MApN, MAI, servicii secrete, angajați din penitenciare, ale judecătorilor și procurorilor – în medie de 20.000 de lei lunar. Tocmai vă pregătiți să vă înșelați alegătorii prin eliminarea celei mai mici pensii speciale, care reprezintă doar 1% din valoare pensiilor speciale. Restul de aproape 99% din pensiile speciale rămân neschimbate. Praf în ochii electoratului. Demagogia și populismul au atins cote maxime.
  • UDMR a spus că pensiile speciale trebuie eliminate sau limitate pentru toate categoriile vizate. Dacă nu pot fi eliminate, să fie impozitate cu 99. Demagogia și populismul duc la decizii pripite. Dacă doriți cu adevărat să eliminați toate pensiilor speciale, să facem o analiză a tuturor deciziilor CCR în materie.
  • Parlamentarii UDMR nu vor vota.

Dan Barna (USR PLUS):

  • Acum 150, Petriceicu Hașdeu a spus: ”răzbunarea cea mai dulce e atunci când dușmanul tău recunoaște că tu ești bun și el e rău”. În campanie, cea mai frecventă întrebare era: De ce parlamentarii primesc pensii speciale? Ce puteam să le spunem oamenilor?
  • Azi reparăm puțin dintr-o reparație uriașă în domeniul pensiilor în România.
  • Piramida demografică se va răsturna în România, nu vor mai fi bani pentru pensiile speciale. Ați înțeles că pensiile speciale trebuie eliminate. Ne mai spălăm un pic obrazul față de această țară.

Ludovic Orban (PNL):

  • Suntem azi într-un moment în care Parlamentul are ocazia să reintre în slujba cetățeanului român, are ocazia să arate că cine împarte nu-și face parte și că legile trebuie făcute pentru cetățeni și că nimeni nu trebuie să aibă privilegii, chiar dacă este la decizie. Să ne aducem aminte cum au apărut pensiile speciale: în 2010, după adoptarea legii pensiilor nu mai existau decât foarte puține pensii speciale. După 2014, au început să curgă pensiile speciale. A culminat cu nesimțirea ca parlamentarii să-și voteze pensii speciale. Acesta este adevărul istoric. Singurul partid politic care a votat în 2015 împotriva pensiilor speciale pentru parlamentari a fost PNL. Astăzi aveți ocazia să începeți să vă îndreptați, domnilor de la PSD. Mă bucur că v-ați bătut ca într-un concurs de frumusețe să vă impuneți proiectul de lege
  • Noi trebuie să votăm desființarea pensiilor speciale pentru că așa este corect și normal.
  • Azi trebuie să fie doar primul pas. Trebuie să facem ordine în legislația în domeniul pensiilor. Atât cei care sunt la pensie să beneficieze de pensii corecte, iar cei care urmează să iasă să aibă garanția că vor primi o pensie corectă. Să aducem cât mai aproape de principiul contributivității toate pensiile din România. Îmi scot pălăria în fața tuturor parlamentarilor care azi vor vota eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor indiferent din ce partid fac parte.

Marcel Ciolacu (PSD):

  • Am ajuns în această situație, pentru că Guvernul dvs a emis o ordonanță prin care ați înghețat pensiile și salariile. Era normal ca orice politician să reacționăm în acest fel, să nu mai avem indemnizații speciale atâta timp cât filosofia acestei coaliții este de recesiune. Nu am înțeles de ce nu ați făcut asta dvs anul trecut, erați premier, aveați o majoritate. Azi cred că toți parlamentarii vom vota să renunțăm la aceste indemnizații speciale.

George Simion (AUR):

  • Noi am anunțat din campanie că vom vota pentru eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor.
  • Sperăm să ajungem de acord cu toții la plafonarea pentru alte categorii sociale, pentru că așa este corect.
  • Trebuie să facem și următorii pași.

Diana Șoșoacă:

  • Mă uitam la domnul Orban și nu credeam că e cineva care poate striga mai tare decât mine.
  • Câtă demagogie ieftină…
  • De ce mințiți poporul român? Legea dispune doar pentru viitor. Ceea ce votați acum se va aplica la următoarea legislatură. Restul pensiilor rămân valabile.
  • Lăsați oamenii săraci, sunteți atât de sus încât nu vedeți oamenii de jos.