15 C
București
joi, 30 mai 2024 - 3:24
No menu items!

Parlamentarii decid dacă îl demit pe Petre Daea. Moțiunea simplă, dezbătută în plen

spot_img

Parlamentarii decid dacă îl demit pe Petre Daea. Camera Deputaţilor dezbate, marţi, moţiunea simplă împotriva ministrului Agriculturii, care a fost depusă de USR şi Forţa Dreptei.

În 12 aprilie, 56 de deputaţi de la USR şi partidul Forţa Dreptei au depus în plen moţiunea simplă intitulată „De la grânarul Europei la ruşinea Europei. Ministrul Daea distruge cu bună ştiinţă agricultura românească”.

Semnatarii moţiunii cer demiterea ministrului Agriculturii, Petre Daea, „pentru ca agricultura să devină punctul forte al României”.

Potrivit iniţiatorilor documentului, Petre Daea „este ministrul de serviciu al PSD la Agricultură, de câte ori partidul ajunge la guvernare”, fiind „cel mai slab ministru al agriculturii”, care „a rămas neschimbat”, deşi a mai ocupat această funcţie de două ori.

„Şi în acest mandat este la fel de inutil, de nepregătit şi depăşit de problemele agriculturii româneşti. Daea a rămas consecvent în a ne convinge că este cel mai slab ministru al agriculturii din ultimii 30 de ani. Pentru ‘nea Petrică’ Daea, cum este numit într-o anchetă DNA, şi predecesorul său, Adrian Chesnoiu, singura prioritate a mandatelor lor a fost să-şi angajeze neamurile şi să umple ministerul şi agenţiile cu incompetenţii de la partid, cu prieteni şi alţii – tot obligaţii. Dacă erau aşa utili şi pricepuţi, cu siguranţă nu era nevoie ca miniştrii să le aranjeze concursurile pentru a câştiga postul”, mai spun deputaţii USR şi Forţa Dreptei în document.

Ei mai arată că, în ce priveşte agricultura, „Petre Daea a ratat toate proiectele mari în acest domeniu: a ratat finanţări din PNRR, a ratat Planul Naţional Strategic, a ratat fondurile europene pentru fermierii români, a pierdut compensaţii pentru importurile din Ucraina”, menţionând că acesta a avut un „eşec pe linie”.

Semnatarii moţiunii mai menţionează că „ratarea sprijinului de la Bruxelles pentru compensarea pierderilor” în cazul crizei cerealelor din Ucraina a condus la cel mai amplu protest al fermierilor români împotriva lui Daea.

„La un an de la începutul războiului în Ucraina, datele arată nu doar că cerealele ucrainene au tranzitat România, dar au fost şi achiziţionate de ţara noastră la preţuri mici. În consecinţă, reprezentanţii agricultorilor vorbesc despre un dezastru pentru fermierii români, respectiv pierderi de miliarde. Fermierii români au nevoie de răspunsuri de la ministrul Daea despre cum vor fi sprijiniţi de stat pentru a-şi recupera o parte din pierderile de anul trecut, dar şi despre cum va gestiona statul în 2023 subiectul tranzitului cerealelor ucrainene, astfel încât producătorii români să nu rămână iar cu producţia în stoc. În plus, în funcţie de soluţia pe care o va găsi, ministerul trebuie să se asigure că nu vor creşte preţurile la produsele alimentare finale, va trebui să existe un echilibru între ce şi cât se cumpără din aceste cereale şi cum se vor reflecta toate acestea în preţul la raft pentru români”, mai spun iniţiatorii moţiunii.

România, singurul stat european vecin cu Ucraina care nu a interzis importurile 

România a rămas singurul stat vecin cu Ucraina care mai permite importul de cereale din țara invadată de Rusia.

Polonia, Ungaria și Slovacia au anunțat deja că nu vor mai permite intrarea de grâne din Ucraina, pentru a-i proteja astfel pe producătorii locali.

Bulgaria intenționează, și ea, să procedeze la fel în scurt timp.

Ministrul Petre Daea spune că vrea să găsească o soluție pentru a nu supăra nici fermierii, nici Bruxelles-ul.

                                                                                                                   Adina Silav