2.8 C
București
sâmbătă, 3 decembrie 2022 - 8:30
No menu items!

Parlamentarii, adio cazare la hotel UPDATE

spot_img

Adio hotel cu piscină, saună şi sală de fitness. Începând de anul viitor, parlamentarii nu vor mai sta la hotel, a anunţat preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea.

Preşedintele Camerei a precizat că în acest fel cheltuielile pentru cazarea parlamentarilor în Bucureşti se vor reduce cu circa 60%. „O să propun ca o măsură importantă pentru reforma statului şi a Parlamerntului ca, de la 1 ianuarie, să facem o reducere a cheltuielilor parlamentare cu privire la cazare şi vom da câte o sumă fiecărui parlamentar să-şi găsească un loc în care să locuiască în Bucureşti, aşa cum fac toţi parlamentarii în toată Europa. Cheltuim foarte mult cu cazarea la hoteluri”, a spus Zgonea.

El i-a transmis şi secretarului general al Camerei că nu va deschide procedurile pentru a începe o licitaţie de la 1 ianuarie 2013 privind achiziţia de servicii hoteliere pentru deputaţi. „Mergem pe varianta în care toţi parlamentarii care intră în Parlament vor primi o sumă fixă, transparentă, cu care îşi vor căuta un loc în care să poată locui în Bucureşti. Cu ocazia asta vom avea peste 450 de proprietari de apartamente din Bucureşti care vor putea să închirieze oficial. Vor fi taxe plătite la stat, vor fi câteva locuri de muncă făcute, vom reduce cheltuielile cu aproape 60%”, a declarat Zgonea.

El a precizat că decizia de a bloca procedurile pentru licitarea serviciilor hoteliere îi aparţine. „Este o decizie a mea persoanlă, m-am consultat cu primul-ministru, Victor Ponta, care a fost de acord. Am blocat procedurile pentru a scoate un nou caiet de licitaţie pentru aceste servicii hoteliere. Dacă acum nu au fost făcute procedurile, e clar că în ianuarie contractele se încheie”, a spus Zgonea. Suma medie lunară achitată pentru cazarea deputaţilor se situează în jurul sumei de 1,3 milioane de lei. În septembrie 2012, Camera Deputaţilor a plătit pentru cazarea deputaţilor suma de 1.289.342 de lei. (A.M)

UPDATE: Păduraru: Propunerea lui Zgonea are iz electoral

Deputatul PDL de Iaşi Nicuşor Păduraru susţine că decizia lui Zgonea are iz electoral, în timp ce deputatul PSD Vasile Mocanu declară, ironic, că el poate sta şi într-un bordei lângă gară.

Deputatul PDL are rezerve în ceea ce priveşte seriozitatea propunerii lui Valeriu Zgonea, pentru că tema este lansată în plină campanie electorală. „Tema lansată sigur că are iz electoral, dar este o soluţie care poate fi aplicată. Mă întreb de ce vine abia acum propunerea şi nu a fost aplicată mai de mult. Am totuşi o reţinere asupra seriozităţii propunerii lui Zgonea, cât timp suntem în campanie electorală”, a afirmat Păduraru. El a precizat că dacă decizia ar fi aplicată ar apărea probleme legate de transportul deputaţilor la Parlament: „În prezent se asigură transportul de la hotel la Parlament. Când nu vom mai sta în acelaşi loc, va fi o problemă”.

Vasile Mocanu: Stau şi înt-un bordei lângă Gara de Nord

Deputatul PSD de Iaşi, Vasile Mocanu, nu vede ceva deplasat în decizia lui Zgonea de a renunţa la cazarea parlamentarilor în hotelurile din Bucureşti. „Dacă se poate să nu coste deloc cazarea noastră, treaba e bună. Nu mă afectează, eu, unul, stau oriunde. Să facă un bordei lângă Gara de Nord şi mergem acolo”, a afirmat, ironic, Mocanu.

Blaga: Soluţia e un hotel al Parlamentului

„Probabil că o anumită economie s-ar face, dar soluţia cred că nu este asta. Este o soluţie care la începutul anilor ’90 a fost pe tapet şi, dacă s-ar fi rezolvat, nu am mai fi avut această problemă, adică un hotel al Parlamentului. Practic, cu cât se finanţează cazarea parlamentarilor în Bucureşti eu cred că un astfel de hotel al statului, al Parlamentului, ar fi fost ridicat”, a spus Blaga.