12.8 C
București
luni, 18 octombrie 2021 - 13:55

Paris, nivel maxim de alertă teroristă. Ce măsuri speciale se iau în asemenea cazuri

spot_img

Guvernul francez a ridicat nivelul de alertă teroristă la cel mai ridicat grad, “alertă atentat”

paris_teroristi

În urma sângerosului atentat comis miercuri împotriva redacţiei revistei Charlie Hebdo, atac soldat cu cel putin 12 morti printre care 8 membri ai redactiei, guvernul francez a decis să ridice planul antiterorist Vigipirate la gradul de alertă cel mai ridicat, la nivelul zis « alertă atentat ». Măsurile se referă doar la Paris si la regiunea capitalei franceze.

Nivelul « alertă atentat » al planului Vigipirate înseamnă că el răspunde unei amenintări iminente, un nou atentat gata să fie comis, sau este actionat când atacul a avut deja loc pe teritoriul francez.

O serie de măsuri exceptionale sunt luate – se interzic adunările populare, nu se staționează lângă scoli, se înmulțesc controalele poliției si patrulele în zonele sensibile. De asemenea, se instaurează celule de criză, iar unitățile speciale de intervenție sunt în alertă.

Încă de ieri, la Paris, a fost suplimentat numărul polițiștilor cu 500, pentru escadroanele de elită. Sediile organelor de presă, marile magazine, lăcașurile de cult și transporturile sunt sub protecție sporită.

Planul Vigipirate a fost conceput în 1978, când Europa a fost ținta unor atacuri teroriste. Planul a fost declansat pentru prima dată în ianuarie 1991, în timpul primului război din Golful Persic. Patru ani mai târziu, în septembrie 1995, a fost reactivat, după un atentat antievreiesc din sudul Franței. O lună mai târziu și apoi în 1996, planul a fost înăsprit, după seria de atacuri de la metroul parizian. Atentatele din 1998, războiul din Kosovo și Cupa Mondială la Fotbal au fost evenimentele care au activat din nou Planul Vigipirate. În 2005, după atentatele de la Londra, și în martie 2012, când au avut loc atacurile comise de islamistul Mohamed Merah la Toulouse si Montauban, guvernul francez amai  ridicat nivelul de alertă teroristă.