1 C
București
miercuri, 26 ianuarie 2022 - 22:55
No menu items!

Părinţii vaccinaţi anti-COVID ai copiilor mai mari de 7 ani infectaţi ar putea primi concediu plătit

spot_img

Un grup de parlamentari USR PLUS au iniţiat o propunere legislativă prin care şi părinţii vaccinaţi anti-COViD-19 ai copiilor mai mari de 7 ani, infectaţi cu o boală contagioasă şi aflaţi în carantină sau izolare, ar putea primi concediu plătit.

Iniţiativa a primit semnăturile a 51 de senatori şi deputaţi.

„Discutăm despre o iniţiativă cu un impact social important, care elimină discriminarea la care sunt supuşi, în acest caz, şi părinţii şi copiii”, a declarat Irineu Darău, senator USR PLUS.

În prezent, în cazul în care părinţii sau aparţinătorii sunt vaccinaţi împotriva COVID-19, fiind astfel imunizaţi, aceştia nu pot beneficia de niciun fel de concediu pentru îngrijirea minorilor cu vârsta cuprinsă între 7 şi 18 ani, carantinaţi şi izolaţi, întrucât prevederile legale actuale nu prevăd această situaţie.

„În prezent, reglementările legale în vigoare fac opusul scopului lor, pentru părinţii copiilor cu vârste mai mari de 7 ani: subminează dreptul copiilor din acea categorie de vârstă la protecţie şi îngrijire şi, secundar, descurajează vaccinarea împotriva COVID-19 în rândul persoanelor adulte, întrucât cei afectaţi sunt chiar părinţii care şi-au întărit imunitatea, deja, prin vaccinare. Astfel, aceştia se află în imposibilitatea de a putea beneficia de concediu plătit pentru a-şi îngriji copiii minori infectaţi, cu vârsta de peste 7 ani, prin comparaţie cu părinţii nevaccinaţi care rămân acasă în carantină, alături de copiii lor. Este rolul nostru să remediem această dublă discriminare”, transmite Andrei Miftode, deputat USR PLUS.

Propunerea legislativă include și faptul că, în cazul copilului aflat în carantină sau izolare din cauza unei suspiciuni asupra unei boli contagioase, asiguraţii pentru care nu se dispune măsura carantinării sau izolării în condiţiile Legii nr.136/2020 şi a căror activitate nu poate fi prestată de la domiciliu au dreptul la concediu şi indemnizaţie pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstă de până la 18 ani.

De asemenea, cuantumul brut lunar al indemnizaţiei prevăzute la art. 26 alin.(14) este de 100% din baza de calcul stabilită conform art. 10 şi se suportă integral din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate.

                                                                                                                  Adina Silav