19.4 C
București
vineri, 29 martie 2024 - 11:37
No menu items!

Părinții cer revenirea la pragul de 6 la mie pentru închiderea școlilor:„Avem decese în rândul cadrelor didactice și copiilor”

spot_img

Federația Națională a Părinților a transmis, vineri, o solicitare miniștrilor Sănătății și Educației pentru a modifica ordinul comun astfel încât, la o rată de infectare ce depășește 6 la mia de locuitori, școlile să poată decide, prin Consiliul de Administrație, trecerea la ore online, indiferent de numărul de clase cu activitatea fizică suspendată.

FNAP afirmă că a susținut mereu școala cu prezență fizică, însă nu poate fi pusă  în pericol sănătatea copiilor și a familiilor acestora. Asta în condițiile în care rata incidenței cumulate a cazurilor COVID-19 la 1000 de locuitori crește alarmant de la o zi la alta, sistemul medical este suprasolicitat, infrastructura şcolară, și sunt, deja, peste 17.000 de elevi și personal angajat confirmați cu COVID-19.  

“Avem decese în rândul cadrelor didactice și copiilor, secțiile ATI sunt pline, iar presiunea pe sistemul medical este uriașă. Chiar și acolo unde școlile dispun de toate resursele necesare, sunt situații în care populația şcolară este numeroasă şi elevii interacționează, inevitabil. Este utopic să considerăm că pot fi respectate, permanent, toate măsurile igienico-sanitare, mai ales când este vorba de copii mici”, mai spun aceștia.

Totodată, părinții solicită să se garanteze desfăşurarea procesului educaţional online pentru toţi elevii din învăţământul preuniversitar diagnosticaţi cu boli respiratorii cronice severe, boli cardiovasculare, obezitate severă, diabet zaharat tip I, boli inflamatorii, boli imune/autoimune, boli rare, boli ereditare de metabolism, dizabilităţi, tratament imunosupresiv sau alte afecţiuni cronice, cu avizul şi recomandările specifice ale medicului curant şi cu acordul scris al părinţilor.

“Elevii parcurg distanțe lungi între casă și școală, cu mijloace de transport în comun, la ore de trafic intens, astfel existând un risc uriaș de infectare în timpul mobilității. Există numeroși elevi care au afecțiuni cronice sau provin din familii ai căror membri au astfel de boli pentru care nu pot fi scutiți de prezența fizică în școală. Chiar dacă sunt vaccinați, riscul îmbolnăvirii nu este exclus, iar afecțiunile de care suferă pot duce la dezvoltarea unor forme severe”, precizează FNAP.

Încă motiv de îngrijorare pentru părinți este lipsa testării periodice a elevilor cu teste noninvazive, „modul deficitar, uneori inexistent, în care se efectuează testarea la cerere, pentru elevii simptomatici sau în a 8-a zi de la data suspendării cursurilor pentru o clasă, în cadrul cabinetelor medicale școlare”, fiind un alt  semn de întrebare cu privire la continuare activității didactice în condiții de siguranță.

                                                                                              Adina Silav