14.3 C
București
vineri, 19 aprilie 2024 - 17:25
No menu items!

Parintele Calistrat – “Să se nască și să crească, să ne mântuiască”

spot_img
„Astăzi vi s-a născut vouă Mântuitor..”
 
– Avem pe Cer un soare care ne luminează și ne încălzește în chip material, iar la acest praznic luminos vedem pe Soarele Hristos venit din veșnicia Cerului ca Prunc Sfânt în ieslea Bethleemului să lumineze în întunericul păcatului, căutând umanitatea căzută de la fața Tatălui.
 
– Lumea căzută din neascultare, atunci, de demult, dintr-o lume spiritualizată și luminată a Edenului, prin puterea Duhului Sfânt și a luminii necreate.
 
– Steaua Sfântă și călăuzitoare a celor trei Magi se deosebește de mulțimea miilor de stele care strălucesc pe bolta cerească, ea fiind o Stea îndumnezeită și înțelegătoare, care a împlinit Logosul divin de Sfântă Evanghelie călătoare și strălucitoare, în noaptea necunoașterii de Dumnezeu.
 
– Steaua, călăuzind prin lumina ei propovăduitoare și proorocească, îndreaptă toate neamurile spre Peștera Sfințită din Bethleemul Țării Sfinte unde Dumnezeu S-a odihnit ca “Om și Prunc” pe pământ, luând chip smerit să ne mântuiască, cum spune colindul sfânt, cântat în vatra Ortodoxă românească.
“Să se nască și să crească, să ne mântuiască”.(Colindă).
 
– Toată mireasma de tămâie, parfumul lumânarilor de ceară curată, gustul dulce de cozonaci și colaci rumeni și calzi, glasul colindelor străbune, slujbele Sfintelor altare, cu dulceața Euharistiei vindecătoare și mântuitoare, toate o preamăresc și o cântă în ode sfinte pe Sfânta și Preacurata Fecioară Maria.
 
– Împărăteasa Cerului cea mult smerită, Stăpâna Îngerilor și Maica Fiului lui Dumnezeu, care vine în cetatea Bethleemului discretă și necunoscută oprind timpul, împărțind în două vremi Veșnicia, de la Hristos și până la Hristos, Fiul ei Cel Unul născut.
 
– Ea coboară pe Dumnezeu din Cer pe pământ prin pântecele ei preacurat, neîntinat și fecioresc, plin de Duhul Sfânt de la Dumnezeu Tatăl, ca pe o scară, așa cum a văzut-o patriarhul Iacov în semnele sale cerești și mistice.
 
– Acum a coborât din Cer Lumina Lumii, să aibă lumină “…cei din întuneric, din latura și umbra morții, astăzi vi s-a născut vouă Mântuitor”.(Sf.Evanghelie).
 
– Îngerii cântă cu Cerul împreună și vestesc lumii Taina luminii și nemuririi prin Cuvântul Tatălui, mai întâi păstorilor simpli de la turme, dar și Steaua îl veghează pe Pruncul Sfânt sub lumină cerească și divină prin Îngeri slujitori ai tainei.
 
“Ia pe Prunc și pe muma Lui și du-te în Egipt, că este în primejdie viața Pruncului”.(Sf.Evanghelie).
 
– Prin atâta încarcătură divină și frumusețe spirituală a sărbătorilor ne putem da singuri seama cât de bogată este Ortodoxia, câte daruri și harisme varsă peste ea Dumnezeu prin Duhul Sfânt și peste întreaga lume.
 
– Daruri revărsate din Cer, prin mila Pruncului Sfânt, dar și din dragostea și iubirea Sa nemărginită față de om, “chipul icoanei Sale”, sunt semnele clare ale șansei mântuirii noastre, prin jertfa Crucii Domnului Hristos.
 
“Tată, pe toți câți Mi-ai dat, nu trebuie să pierd pe niciunul, pe toți trebuie să-i aduc la Tine”.(Sf.Evanghelie).