10.5 C
București
sâmbătă, 16 octombrie 2021 - 12:15

Parfait

spot_img

Motto: “Mâncarea este simbolul dragostei atunci când cuvintele nu sunt adecvate” (Alan D. Wolfelt)

parfait1

Parfait-ul își are originea în bucătăria franceză, unde prin traducere înseamnă “perfect”. Un desert perfect, rece, care are la baza combinarea a două compoziții cremoase, ce nu permit înghețarea lor. Savuros și extrem de spectaculos, acest desert este perfect pentru zilele călduroase.

Ingrediente:

  • 3 gălbenușuri ou,
  • 100 gr zahăr,
  • 30 ml lapte,
  • 200 ml smântână lichidă,
  • esență de vanilie.

Sos de visine:

  • 10 vișine,
  • 20 gr zahăr,
  • 2 linguri apă.

Mod de preparare:

Gălbenușurile se amestecă cu zahărul, cu o lingură de lemn sau spatulă, până când acesta începe să se dizolve. Compoziția își va schimba ușor culoarea, ajungând la un galben pal. Atunci se adaugă laptele și se amestecă în continuare.

Bolul cu lapte și ou se pune la bain-marie și se amestecă continuu, cu un tel, până ce compoziția începe să se îngroașe. Se ia apoi de la bain-marie și se lasă să se răcească.

Între timp, smântâna lichidă se bate spumă, cu un tel sau mixer de bucătărie, până ce capătă consistență și se transformă în frișcă. Atunci se adaugă esența de vanilie și se mai bate pentru câteva secunde.

Vișinele se amestecă cu zahărul și cu cele 2 linguri de apă și se pun într-o crăticioară pe foc. Se amestecă până ce zahărul se dizolvă și când începe să dea în clocot se ia de pe foc. Cu ajutorul unui blender se pasează și se strecoară printr-o sită. Siropul rezultat se lasă să se răcească.

După ce compoziția de ou și lapte s-a răcit până la temperatura camerei, se adaugă peste frișcă.

parfait2Cu o spatulă, se amesteca bine, până se încorporează oul în frișcă și devine spumoasă.

parfait3

În formele în care urmează să turnați parfait-ul, se toarnă 3 lingurițe de sirop de vișine și peste se umple cu parfait. Se dau la rece pentru 2-3 ore.

Se servește rece, cu sirop  sau cu fructe proaspete.

Savurați cu plăcere!

parfait4parfaitNicoleta Popa