17.4 C
București
joi, 25 aprilie 2024 - 16:57
No menu items!

Parcul de mașini agricole din România are durata de viață depășită în proporție de 73%

spot_img

Media este de un tractor la 50 de hectare, de peste 3 ori sub media europeană

seceta

Peste 73% din parcul de tractoare și combine de recoltat din agricultura Românei au durata de viață depășită, iar dotarea tehnică cu mașini agricole are o influență directă asupra performanței pe piață a producătorilor, potrivit strategiei pentru dezvoltarea sectorului agroalimentar pe termen mediu și lung orizont 2020-2030, elaborată de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) și citată de Agerpres.

Documentul punctează dotarea insuficientă cu mașini agricole și dificultățile în adaptarea la standardele europene de siguranță alimentară și de calitate pe care le au mulți producători și procesatori.

”Dotarea tehnică cu mașini agricole are o influență directă asupra performanței pe piață a producătorilor. Din datele centralizate la nivelul MADR, la sfârșitul anului 2012, în parcul de tehnică agricolă se înregistrau 184.446 tractoare, 24.078 combine de recoltat cereale păioase, 147.471 pluguri, 90.092 grape cu discuri, 73.519 semănători de diferite tipuri etc. Această dotare tehnică a agriculturii presupune o încărcare teoretică de 50,7 ha arabil/tractor fizic, de circa trei ori mare față de media europeană și de 91,3 ha/combină de recoltat cereale în vârf de campanie agricolă”

Strategia MADR

Soluția prevăzută în document pentru rezolvarea acestei nevoi vizează un sprijin pentru investiții în mașini agricole pentru producători și modernizarea unităților de procesare a produselor agroalimentare, deoarece creșterea productivității în domeniul agricol depinde într-o mare proporție de mecanizarea sectorului.

Raportul constată că în ultimii ani parcul de mașini agricole s-a îmbunătățit și extins, inclusiv prin fonduri europene pentru agricultură, și că acest proces trebuie continuat.

”Dotarea cu tehnologii, mașini și utilaje noi este în continuare o măsură critică de reformă a sectorului agricol în care investițiile de capital sunt încă mult deficitare. Întrucât parcul de mașini și utilaje agricole este deficitar și învechit, pentru a răspunde nevoilor și obiectivelor agriculturii pe termen mediu și lung, ar trebui ca până în anul 2030 să se atingă un grad de încărcare teoretică de 35 ha arabil/tractor fizic (echivalent 65 CP)”, se mai arată în raport.

S.Z.