3 C
București
marți, 7 decembrie 2021 - 2:47
No menu items!

Parchetul General reduce specialiștii la tăcere. Streinu Cercel: Ar trebui să-și ceară scuze

spot_img

Directorul Institutului Național pentru Boli Infecțioase, medicul Adrian Streinu-Cercel, a intrat în silenzio stampa timp de o lună, după ce Parchetul General a deschis un dosar penal față de o așa-zisă divulgare de informații, în care sunt vizați membrii Comitetului pentru Situații Speciale de Urgență.

Directorul de la Matei Balș, Adrian Streinu Cercel, a fost contactat telefonic de echipa emisiunii Sinteza Zilei pentru a-și spune punctul de vedere cu privire la o descoperire științifică de ultimă oră în cazul pandemiei de coronavirus. Medicul Streinu Cercel le-a transmis prin mesaj reporterilor Antena 3 că refuză să mai discute public timp de o lună din cauza dosarului penal deschis de procurorii Parchetului General, iar aceștia trebuie să-și ceară scuze. Mesajul a fost citit în direct de directorul Antena 3, Mihai Gâdea. 

“Nu voi mai vorbi public DELOC în următoarea lună. Parchetul General trebuie să-şi ceară scuze!”, a declarat, pentru Antena 3, Adrian Streinu Cercel. 

Parchetul General, condus de Gabriela Scutea, a deschis dosar penal pentru „divulgarea informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice”, întrucât au apărut în spaţiul public discuţii din cadrul Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă, înainte de a fi decizii finale. 

”La data de 10 martie 2020, procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie s-au sesizat din oficiu cu privire la comiterea infracţiunii de divulgarea informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice, faptă prev. de art. 304 alin. (1) din Codul Penal, ca urmare a apariţiei în mass-media a unor informaţii referitoare la conţinutul Hotărârii nr. 8 din data de 9 martie 2020, emisă de Ministerul Afacerilor Interne-Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, informaţii a căror transmitere a creat o stare de panică şi confuzie la nivel naţional, în contextul creşterii răspândirii virusului Covid-19 pe teritoriul României”, a transmis, joi, Parchetul General.

Procurorii au precizat că, în cursul zilei de 9 martie 2020, în intervalul orar 13:00-14:35, în timp ce la sediul Ministerului Afacerilor Interne (MAI) – Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) a avut loc şedinţa Grupului de suport tehnico-ştiinţific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României au fost divulgate, fără drept, în spaţiul public, informaţii confidenţiale care erau în curs de analizare şi aprobare de către acest grup de specialişti din cadrul MAI-DSU.