14.6 C
București
marți, 3 octombrie 2023 - 4:38
No menu items!

Parchetul European descinde la Timișoara. Ancheta vizează un grup care ar fi înfiinţat fictiv peste 150 de firme ca să obțină fonduri europene

spot_img

Procurorii Parchetului European au descins marţi la sediul Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Regiunea (ADR) Vest Timişoara într-un dosar în care este vizat un grup infracţional organizat, care, din 2017, ar fi înfiinţat, în mod fictiv, peste 150 de firme, în numele cărora ar fi obţinut, în mod fraudulos, finanţare europeană şi naţională, prejudiciul estimat fiind de peste 5 milioane de euro. Potrivit Poliției Române, în cadrul acestei acţiuni, vor fi 160 de percheziţii domiciliare în România şi Austria, sub coordonarea Parchetului European (EPPO) din România, inclusiv la locuinţele unor funcţionari publici şi la sediile unor instituţii publice. Aproximativ 30 de persoane vor fi duse la audieri.

Oficialii Poliției au precizat, marți dimineață, că poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Timişoara, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului European (EPPO), desfăşoară o operaţiune pentru destructurarea unui grup infracţional organizat, specializat în fraudarea de fonduri europene şi naţionale şi spălare de bani. 
 
În cadrul acestei acţiuni, vor fi 160 de percheziţii domiciliare în România şi Austria, sub coordonarea Parchetului European (EPPO) din România, inclusiv la locuinţele unor funcţionari publici şi sediile unor instituţii publice.
 
De asemenea, aproximativ 30 de persoane vor fi conduse la audieri. 
 
Ancheta vizează un grup infracţional organizat, care, din 2017, ar fi înfiinţat, în mod fictiv, peste 150 de firme, în numele cărora ar fi obţinut, în mod fraudulos, finanţare europeană şi naţională.
 
Proiectele respective ar fi constat, în principal, în achiziţii de utilaje/bunuri pentru desfăşurarea activităţilor curente ale societăţilor, achiziţii care trebuiau dovedite cu documente justificative, emise de furnizori.
 
Astfel, pentru implementarea proiectelor şi obţinerea fondurilor, persoanele bănuite ar fi folosit documente false, inexacte sau incomplete, ar fi întocmit diverse facturi de achiziţii de mijloace fixe, utilaje/bunuri, în mod fictiv, de la societăţi care nu ar fi desfăşurat niciun fel de activitate şi pe care tot ele le-ar fi controlat.
 
Totodată, în cele mai multe dintre situaţii, utilajele/bunurile ce figurau ca fiind achiziţionate în cadrul proiectelor nu ar fi fost cumpărate în realitate, aceleaşi utilaje/bunuri fiind folosite în cadrul mai multor proiecte, inclusiv prin modificarea seriei sau culorii acestora.
 
Sumele obţinute din bugetul Uniunii Europene şi bugetul naţional de către respectivele societăţi ar fi fost retrase, de regulă, în numerar de la ATM-uri, de către diverse persoane din anturajul liderilor grupării, după care ar fi fost remise acestora. În continuare, sumele ar fi fost folosite pentru achiziţionarea unor bunuri sau servicii în numele altor persoane fizice sau juridice, în scopul ascunderii sau disimulării originii ilicite. 
 
Până în prezent, în cauză a fost estimat un prejudiciu de peste 5 milioane de euro.
 
Suportul de specialitate este asigurat de Direcţia Operaţiuni Speciale din Poliţia Română.
 
La acţiune participă poliţişti ai Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate şi structurilor subordonate, dar şi din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie şi structurilor subordonate.
 
Activităţile beneficiază de sprijinul jandarmilor Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei Române, Grupării de Jandarmi Mobilă „Glad Voievod” Timişoara şi Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Timiş.
 
„Astăzi, 28 iunie 2022, a avut loc la sediul Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Vest (ADR Vest) din Timişoara, vizita reprezentanţilor Parchetului European.  Scopul acestei vizite a fost acela de a identifica şi obţine documente privind finanţarea din fonduri europene a şase societăţi comerciale, care au depus proiecte la ADR Vest, pe Axa 2 Prioritatea de Investiţii 2.1A-Microîntreprinderi. Dintre acestea cinci proiecte sunt în implementare, iar unul a fost respins”, au transmis, la rândul lor, oficialii ADR Vest.
 
Instituţia precizează că vizita reprezentanţilor Parchetului European nu a vizat şi nu vizează activitatea Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Vest, şi nici a persoanelor angajate în cadrul ADR Vest, ci doar preluarea documentelor care au stat la baza acestor finanţări, documente care sunt doar în posesia ADR Vest. În acest sens, angajaţii ADR Vest au pus la dispoziţia reprezentanţilor Parchetului European toate documentele care au fost solicitate.
 
Raluca Dan