2.8 C
București
duminică, 5 decembrie 2021 - 20:15
No menu items!

Parchetul european condus de Kovesi, prima anchetă, primele arestări. În Germania, Italia și Bulgaria

spot_img

Parchetul European EPPO, condus de Laura Codruța Kovesi, a finalizat prima anchetă de amploare în trei țări europene, soldată cu zece arestări. Persoanele acuzate au legături atât la nivel înalt, cât și cu gruparea mafiotă italiană Ndrangheta.

EPPO a coordonat o operațiune desfășurată în Germania, Italia și Bulgaria, cele zece persoane arestate fiind acuzate de evaziune fiscală, estimată la 13 milioane de euro. Schema de fraudare ar fi fost cu TVA de tip carusel, prin care suspecții au revândut mașini de mai multe ori în diferite țări UE. Aceștia au pretins în mod fals că au plătit impozite pe autoturismele vândute.

Nucleul activității infracționale a fost localizat în Eichstätt (Germania) și Milano (Italia). Un dealer auto din Italia cumpăra mașini de lux de la reprezentanțele auto germane în cadrul regimului TVA intracomunitar al UE. Această achiziție a fost efectuată mai întâi printr-o a treia companie inexistentă, situată în Germania, și printr-o persoană aflată în Italia. Procedând astfel, au fost scutiți de plata TVA, deoarece mașinile germane ar fi trebuit să fie înmatriculate în Italia. Ulterior, dealerul de automobile din Milano a vândut mașinile către alți dealeri auto italieni sau persoane fizice la prețuri foarte atractive.
 
Trei din cei zece suspecți au legături cu organizația mafiotă italiană Ndrangheta și vor fi aduși în curând în fața unui judecător.
 
Emanuel Stan