16.7 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024 - 18:52
No menu items!

Parchetul European anchetează subvențiile pentru stuful din Deltă: „se administrează probe, s-au ridicat documente”

spot_img

Procurorul șef al Parchetului European, Laura Codruța Kovesi, confirmă deschiderea unei anchete EPPO în privința subvențiilor din bani europeni pentru hectare de stuf din Delta asimilate prin lege pășunilor. De subvenții ar fi urmat să beneficieze firme apropiate de liderul PSD Paul Stănescu.

„Avem o anchetă în curs, colegii au ridicat documente de la APIA. Este o investigație care a început de curând și în momentul în care o să finalizăm vom face publice mai multe informații.

Dar vă pot confirma că este oficial deschisă o investigație în cadrul EPPO, în care deja se administrează probe, s-au ridicat documente, se fac diverse analize. Pană în acest moment, din câte știu, nu este nicio persoană pusă sub acuzare”, a declarat Laura Codruta Kovesi într-un interviu în exclusivitate pentru SpotMedia.ro.

O anchetă „România, te iubesc” de la ProTV a devaluit că zeci de mii de hectare de teren cu mlaştini sau bălţi din Delta Dunării au fost asimilate pășunilor printr-o modificare legislativă inițiată de actualul ministru al Agriculturii, pe când era președintele comisiei pentru agricultură din Camera Deputaților și adoptată în octombrie 2023.

Au depus cerere pentru acordarea de subvenții europene în valoare de peste 5 milioane de euro, pentru stuf, două firme apropiate de fiul liderului PSD Paul Stănescu.

APIA a blocat cererea de plată de peste aceste subvenții, iar șeful instituției, Ionuț Lupu a fost demis de ministrul Barbu.

D.Constantin