32 C
București
vineri, 12 august 2022 - 18:15
No menu items!

Parchetul dă vina pe Politie pentru intervenția de la Onești

spot_img

Parchetul Judecătoriei Oneşti a anunțat, joi, că Poliţia are atribuţia de a desfăşura activităţi de negociere şi asigură intervenţia pentru eliberarea persoanelor lipsite de libertate în mod ilegal. Toate acestea nefiind de competența procurorului prezent, temporar, la locul tragediei din Onești. 

„Având în vedere o serie de aspecte apărute în spaţiul media referitoare la rolul procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Oneşti la desfăşurarea evenimentului din data de 01.03.2021 de pe raza municipiul Oneşti, judeţul Bacău, în vederea corectei informări a opiniei publice confirmăm prezenţa temporară a acestuia la faţa locului la solicitarea organelor de poliţie sesizate cu comiterea infracţiunii de lipsire de libertate în mod ilegal, în vederea identificării actelor de urmărire penală ce se impuneau a fi efectuate de urgenţă, în strictă conformitate cu prevederile legale ce reglementează atribuţiile procurorului”, se arată în comunicatul Parchetului de pe lângă Judecătoria Oneşti.

Sursa citată menționează arată că, potrivit art. 56 alin. 1 Cod penal, procurorul conduce şi controlează nemijlocit activitatea de urmărire penală a poliţiei judiciare şi a organelor de cercetare penală speciale, prevăzute de lege. De asemenea, procurorul supraveghează ca actele de urmărire penală să fie efectuate cu respectarea dispoziţiilor legale. În acelaşi sens, conform al. 2 al art. 56 Cod procedură penală, procurorul poate să efectueze orice act de urmărire penală în cauzele pe care le conduce şi le supraveghează.

Procurorii susţin că, potrivit legii de funcţionare a Poliţiei Române, Poliţia are, printre altele, atribuţia, principală de a desfăşura activităţi de negociere şi asigură intervenţia, pentru eliberarea persoanelor lipsite de libertate în mod ilegal, imobilizarea sau neutralizarea persoanelor care folosesc arme de foc ori alte mijloace care pot pune în pericol viaţa, sănătatea sau integritatea corporală a persoanei.

”Prin urmare, nu intră în competenţa procurorului atribuţia de a autoriza sau nu modul de acţiune sau momentul la care poliţia trebuie să intervină în cazurile de eliberare a ostaticilor”, subliniază sursa citată.

                                                                                                                    Adina Silav