2.8 C
București
duminică, 5 decembrie 2021 - 12:44
No menu items!

Parchetul Capitalei a reținut 11 persoane în dosarul privind mita de la firmele de pompe funebre

spot_img

Politie-Servicii-Funerare_SZ

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul București (PTB) au reținut 11 persoane în dosarul mitei de la firmele de pompe funebre, dintre care trei polițiști, trei reprezentanți ai firmelor de pompe funebre și cinci angajați ai SMURD și ai Ambulanței București.

Cele 11 persoane sunt acuzate de luare, respectiv dare de mită și urmează să fie prezentate cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile magistraților Tribunalului București, potrivit biroului de presă al PTB

În dosar s-a început urmărirea penală față de 26 de persoane, dintre care 13 sunt agenți de poliție de la secțiile 25, 20, 22 și 11.

De asemenea, la Poliția Capitalei au fost audiate luni alte 30 de persoane, care au calitatea de martori.

Activitatea este monitorizată de anchetatori de cel puțin un an.

Mai mulți polițiști, angajați ai SMURD și ai Serviciului de Ambulanță, au fost aduși luni la Poliția Capitalei pentru audieri, fiind suspectați că primeau mită de la anumite firme de pompe funebre pe care le informau atunci când un pacient deceda pentru a le contacta familiile.

Potrivit procurorilor, polițiștii și angajații SMURD primeau între 500 și 800 de lei pentru fiecare contract încheiat de către cei de la pompe funebre.

În acest an au fost zeci de contracte încheiate de trei firme de pompe funebre din Capitală și de fiecare dată o anumită sumă de bani revenea, drept mită, persoanei interpuse — polițist sau angajat SMURD.

După ce se primea un apel la 112 și ambulanța ajungea la domiciliul pacientului, în cazul în care medicii constatau că persoana a decedat sau chiar în timpul manevrelor de resuscitare, tot ei erau cei care anunțau firmele de pompe funebre pentru a le contacta familiile.

Potrivit Parchetului de pe lângă Tribunalul București, dosarul a fost constituit ca urmare a unei sesizări a Ministerului Sănătății.

Lucian Mera