25.1 C
București
miercuri, 4 octombrie 2023 - 15:59
No menu items!

Paradoxul Uniunii Europene: șomaj mare și criză de specialiști. Care este soluția

spot_img

Paradoxul Uniunii Europene: șomaj mare și criză de specialiști. Care este soluția

Reprezentații statelor UE pentru domeniul firmelor mici și mijlocii s-au întâlnit miercuri la Viena cu reprezentanți ai asociațiilor patronale pentru a găsi soluții de a mări gradul de instruire al cetățenilor europeni.

Această strategie ar urma să rezolve următorul paradox: Uniunea Europeană are un indice al șomajului ridicat, în special printre tineri, și o lipsă a aptitudinilor în anumite domenii.

Principala direcție de acțiune ar urma să fie implicarea IMM-urilor în învățământul vocațional și în procesul de instruire, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene.

Reprezentanții Germaniei și Austriei au prezentat rapoarte bazate pe experiența celor două țări în sistemul dual, care presupune implicarea firmelor în învățământul profesional.

”Reprezentanții din domeniul IMM-urilor au subliniat importanța proiectelor de ucenicie, instruirii vocaționale și a aptitudinilor pentru reducerea șomajului în statele membre”, se arată în comunicat.

Reprezentantul României în grupul reprezentanților UE pentru IMM-uri este Maria Grapini, ministru delegat în Ministerul Economiei.

 Vlad Bârleanu