12.9 C
București
duminică, 17 octombrie 2021 - 20:06

Paradox: India, după SUA, la numărul de îmbolnăviri, dar cu mortalitate COVID de nouă ori mai mică

spot_img

India secondează SUA, care se apropie rapid de opt milioane de infectări cu SARS-CoV-2, însă cifrele raportate de mortalitate arată diferențe uimitoare. Țara asiatică înregistrează aproape nouă ori mai puține decese ca urmare a diagnosticului de COVID-19, arată Worldometers. Un articol publicat de revista The Lancet a încercat să explice acest fenomen, încă de la începutul lunii septembrie.

Guvernul indian spune că rata națională de recuperare a ajuns la 77%, iar rata mortalității este de până la 1,8%, datorită „managementului clinic în timp util și eficient al pacienților aflați în îngrijiri critice”, potrivit unei declarații oficiale din 30 august.

Cu toate acestea, experții care au vorbit cu The Lancet au indicat mai multe surse de incertitudine în datele privind mortalitatea COVID-19 din India.

Nu este clar modul în care decesele suspectate sau probabile atribuite COVID-19 sunt incluse în estimările mortalității. Liniile directoare ale Consiliului indian de cercetare medicală (ICMR) stipulează că decesele persoanelor cu COVID-19 suspecte sau probabile ar trebui incluse în datele de mortalitate, pe baza codurilor OCD ICD-10 pentru decesele legate de COVID-19. Cu toate acestea, liniile directoare sunt consultative. Informațiile cu privire la faptul dacă datele de stat cu privire la decese includ cazuri suspecte și probabile nu aparțin domeniului public, iar Ministerul Indian al Sănătății și Asistenței Familiale nu a răspuns cererilor de clarificare ale The Lancet.

„Pentru COVID-19, trebuie să aruncăm plasa mai larg pentru a surprinde toate decesele (confirmate și suspectate) pentru a înțelege mai bine boala și pentru gestionarea acesteia”, spune Prashant Mathur, directorul Centrului Național pentru Informatică și Cercetare a Bolilor. „Este important să se înregistreze corect cauza deceselor. Dar este de latitudinea statelor individuale să urmeze aceste linii directoare. Conform legii existente, NCDIR nu este obligat să obțină date despre decese suspecte sau probabile din partea statelor, așa că nu pot spune dacă decesele sunt certificate.”

Când a fost întrebat despre rapoartele potrivit cărora unele state nu au înregistrat niciun deces suspect sau probabil de COVID-19, Giridhara R Babu, un epidemiolog la Fundația pentru Sănătate Publică din India, a subliniat slăbiciunile generale ale statisticilor. El a declarat pentru The Lancet că în zonele rurale, unde locuiește cea mai mare parte a populației Indiei, cele mai multe decese au loc în afara spitalului, ceea ce poate întârzia înregistrarea. „Dintre decesele înregistrate în cadrul sistemului de înregistrare civilă, doar 22% sunt certificate medical la nivel național cu cauză de deces.”

Rijo John, analist de politici de sănătate publică și membru senior la Centrul de Cercetare a Politicilor Publice din Kerala, a spus că se întâmplă unele sub-raportări. El a declarat pentru The Lancet că „deși este adevărat că doar 21% din toate decesele sunt certificate medical în India, nu trebuie să uităm că mai mult de 65% din totalul deceselor COVID-19 raportate în India până acum provin din doar patru state, Maharashtra, Tamil Nadu, Karnataka și Delhi. În toate aceste state, înregistrarea decesului este de 100%.”

Babu a evidențiat, de asemenea, neajunsurile unei supravegheri mai largi. „[Sistemul] integrat de supraveghere a bolilor colectează datele despre decesele cauzate de COVID-19 de la laboratoare și spitale de testare, dar ratează decesele cauzate de COVID-19 în rândul celor care nu au fost testați.” Babu a declarat pentru The Lancet că „trebuie efectuată verificarea datelor și examinarea detaliată a numărului de decese de la mai multe spitale și birouri de teren”. El a subliniat, de asemenea, necesitatea de date cu privire la mortalitatea din toate cauzele pentru a înțelege efectele epidemiei. Pacientii mor din cauza conditiilor comorbide de baza si a indisponibilitatii de ingrijire critica.

Diferite state indiene folosesc diferite teste de diagnostic COVID-19. „Compararea ratelor pozitive ale testelor între diferite state a devenit extrem de dificilă, din ce în ce mai multe state se îndreaptă către teste rapide de detectare a antigenului, despre care se știe că au un procent ridicat de negative și nu utilizează testele standard de aur RT-PCR la capacitate maximă” , a spus John. Nu toate statele apar în mod egal cu date despre câte dintre fiecare tip de test este utilizat. „Având în vedere că avem nevoie de mai multe resurse pentru a extinde testarea, cunoașterea eficienței costurilor diferitelor tipuri de testare poate fi foarte utilă în elaborarea unor linii directoare de testare mai eficiente”, a spus el.

John a cerut guvernului central să aplice standardele. „Deși sănătatea este o responsabilitate a statului, ministerul sănătății ar putea cel puțin să elibereze o recomandare pentru ca raportarea datelor să fie standardizată și transparentă între state”, a spus el. „Ar trebui să fie obligatoriu ca toate statele să raporteze defalcarea diferitelor tipuri de teste, precum și aspectele pozitive din acestea.”

Presiunea publică și rapoartele mass-media cu privire la presupuse subraportări au început să împingă multe state să își revizuiască datele privind mortalitatea COVID-19. „În mai multe state, multe dintre decesele „dispărute” au fost adăugate ulterior la cont după audituri. De exemplu, Tamil Nadu a adăugat restanțe de peste 400 de decese. La fel a făcut și Maharashtra. Bengalul de Vest obișnuia să excludă toate decesele cauzate de comorbidități din decesele prin COVID, dar au oprit astfel de practici ”, a spus John.