9 C
București
sâmbătă, 27 noiembrie 2021 - 13:49
No menu items!

Papa Francisc, vizită istorică în Albania

spot_img

Suveranul Pontif: Albania nu este „o țară musulmană, ci una europeană”

Jorge-Bergoglio-papa-francisc-I

Albania nu este o țară musulmană, ci una europeană, și alegerea unei prime vizite în această țară mică de pe continentul european este „un semnal pe care am vrut să-l adresez” Europei, a declarat duminică Papa Francisc la întoarcerea de la Tirana, relatează luni AFP.

Întrebat ce l-a determinat să aleagă o țară mică din afara Uniunii Europene ca primă destinație pe Bătrânul Continent, Papa Francisc a răspuns: „am dorit să transmit un mesaj, un semnal” către Europa.

El a salutat cu insistență „tinerețea” și „capacitatea de fraternitate” ale componentelor musulmană, catolică și ortodoxă ale societății albaneze.

Papa Francisc critică deseori „oboseala”, problemele privind primirea imigranților, relativismul marilor economii, în special cele europene.

Chiar dacă Albania este o țară cu o populație majoritar musulmană (56%), ea nu este „o țară musulmană, ci una europeană”, a insistat Suveranul Pontif.

Tirana a obținut statutul de țară candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană în luna iulie.

Islamul este uneori invocat ca fiind un motiv ce ar putea împiedica intrarea anumitor țări în UE, precum Turcia și Albania, pentru că reprezintă simbolul unei diferențe culturale prea mari.

C.A.