12.4 C
București
marți, 20 aprilie 2021 - 18:38

Papa Francisc spală şi pupă picioarele refugiaţilor de Săptămâna Paştelui

Papa Francisc a vizitat un centru de refugiaţi pentru a spăla şi pupa picioarele refugiaţilor musulmani, ortodocşi, hinduşi şi catolici, un gest de bun venit într-un moment în care sentimentul anti-musulmani şi anti-imigranţi a crescut după atacurile de la Bruxelles şi Paris.

Francisc a sărbătorit ceremonia tradiţională de spălare a picioarelor din Săptămâna Paştelui la adăpostul de refugiaţi din Castelnuovo di Porto, din afara Romei, inaugurând cea mai importantă perioadă din sezonul Paştelui Bisericii Catolice.

Ritualul din Joia Sfântă imită ritualul efectuat de Iisus asupra apostolilor înainte de a fi răstignit.

Vaticanul a declarat joi că patru femei şi opt bărbaţi au fost aleşi. Printre femei se numără trei creştine copte. Bărbaţii sunt patru catolici din Nigeria, trei musulmani din Mali, Siria şi Pakistan şi un hindus din India.

Noile norme ale Bisericii Catolice spun că oricine din ,,poporul lui Dumnezeu” poate fi ales să participe la ceremonie.

,,Poporul lui Dumnezeu” se referă de obicei la creştinii botezaţi, însă decretul spune că pastorii ar trebui să ,,instruiască atât credincioşii aleşi cât şi pe ceilalţi astfel încât aceştia să ia parte în mod conştient, activ şi rodnic la ritual”, sugerând faptul că ritualul este deschis de asemenea şi noncatolicilor.

Octavian Cătuşanu