Papa Francisc în vizită în Coreea de Sud, prima vizită papală în Asia în ultimii 25 de ani

Suveranul Pontif va fi primit la Casa Albastră, sediul preşedinţiei, în prezenţa a 800 de personalităţi din ţară, după care se va întâlni cu 35 de episcopi

papa francisc 3

Papa Francisc a sosit joi la Seul în prima vizită pe care o efectuează un papă în Asia în ultimii 25 ani, cu obiectivul de a consolida dezvoltarea catolicismului pe continent şi de a pleda pentru reconciliere între cele două Corei, informează AFP.

După ce a survolat China, avionul de tip Airbus A330 “Michelangelo Buonarotti” al companiei Alitalia a aterizat pe aeroportul Incheon unde Suveranul Pontif a fost întâmpinat pe covorul roșu de președinta Park Geun-Hye și de elevi care i-au oferit flori.

Aceasta este cea de-a treia vizită a Papei Francisc de la alegerea sa în fruntea Bisericii Catolice din martie 2013, după Brazilia și Orientul Mijlociu.

Din cauza decalajului orar, programul primei zile va fi mai uşor. Suveranul Pontif, în vârstă de 77 de ani, va fi primit la Casa Albastră, sediul preşedinţiei, în prezenţa a 800 de personalităţi din ţară, după care se va întâlni cu 35 de episcopi.

Papa urmează să adrese un mesaj de la Seul, în apropiere de paralela 38, pe care a fost trasată linia de demarrcaţie dintre cele două Corei, într-o încercare de a ajuta la o apropiere între sudul capitalist şi nordul stalinist, despărţite din 1953.

Cele trei obiective ale turneului au fost anunțate de Sfântul Scaun: primul este un mesaj pentru evanghelizarea Asiei. Beatificarea celor 124 de martiri ai începuturilor creștinismului în Coreea este al doilea obiectiv: un mod de a onora rezistența creștinilor din Asia în fața numeroaselor persecuții și de a sublinia rolul laicilor în cadrul Bisericii.

În cele din urmă, Papa Francisc va lansa un mesaj pentru reconciliere între sudul capitalist și nordul comunist, unde o ‘Biserică a tăcerii’ suferă consecințele controalelor și ale persecuțiilor.

Creştinii, de toate confesiunile, sunt mai numeroşi ca budiştii. Catolicii (10,7% din populaţie) formează o Biserică activă şi influentă, dar care este ameninţată de o anumită “cartelizare”, pe care Papa urmează să o vizeze.

Ultima vizită a unui papă în Asia a fost cea a lui Ioan Paul al II-lea în India, din 1999.

C.A.

NICIUN COMENTARIU