16.5 C
București
marți, 21 mai 2024 - 11:20
No menu items!

Papa Francisc decide crearea unui grup de consiliere în guvernarea Bisericii universale

spot_img

Papa Francisc decide crearea unui grup de consiliere în guvernarea Bisericii universale

Papa Francisc a decis crearea unui grup format din opt cardinali, printre care un coordonator şi un episcop ca secretar, pentru “a-l consilia în guvernarea Bisericii universale şi pentru a studia un proiect de revizuire a Pastor Bonus” – Constituţia privind Curia Romană lansată de Papa Ioan Paul al II-lea în 1988, potrivit Agerpres.

Prima reuniune “colectivă” va avea loc în octombrie, deşi “Sanctitatea Sa este încă de pe acum în contact” cu aceşti cardinali, scrie cotidianul catolic Avvenire.

Biserica universală este dotată cu un consiliu autentic – chiar dacă termenul corect care îl defineşte este de “grup” – în care sunt reprezentate toate continentele, chemate în jurul ei de Episcopul Romei.

Prin decizia sa, Papa Francisc conferă continuitate şi stabilitate procesului de implicare a corpului episcopal, iniţiată de predecesorii săi imediaţi. Papa Ioan Paul al II-lea a introdus obiceiul de a convoca la Roma Colegiului Cardinalilor pentru Consistorii, care ar putea fi numite “consultative”. Papa Benedict al XVI-lea a modificat de facto practica sinodală prin introducerea de spaţii de discuţie „libere” şi a obiceiului de a publica propunerile finale ale fiecărui Sinod independent de traducerea lor ulterioară într-o Exortaţie apostolică, deschizând astfel o fereastră nouă, mai amplă, exercitării colegialităţii.

Astăzi, prin alegerea a opt cardinali şi prin reprezentarea de către ei a universalităţii Bisericii, acest demers pare să intre într-o dimensiune nouă. Ea nu implică şi nici nu reprezintă un rol operativ, care precede într-un fel sau redimensionează Curia, a cărui sarcină, precisă şi de neînlocuit, este de a-l ajuta pe Papă în exercitarea atribuţiilor sale, ca braţ operativ.

C.I.