4.8 C
București
luni, 17 ianuarie 2022 - 13:10
No menu items!

Papa Francisc: Cuplurile catolice nu trebuie să procreeze “ca iepurii”

spot_img

Papa a respins ideea potrivit căreia cuplurile catolice ar trebui să aibă cât mai mulţi copii

papa francisc 3

Papa Francisc a apărat luni poziţia Bisericii cu privire la “a fi părinţi responsabili”, respingând ideea potrivit căreia cuplurile catolice ar trebui să aibă cât mai mulţi copii. El s-a declarat însă împotriva “malthusianismului” care reduce rata natalităţii.

Deschiderea faţă de viaţă este o condiţie a sacralităţii căsătoriei“, a amintit Papa în cadrul unei conferinţe de presă susţinută în avionul care îl ducea la Roma după o călătorie în Filipine, unde familiile sunt numeroase.

Acest lucru nu înseamnă că creştinii trebuie să facă în serie copii. I-am făcut reproşuri unei femei, însărcinate a opta oară după şapte cezariene: «Vreţi să lăsaţi orfani şapte copii!», i-am spus. Deși pentru cei săraci, copilul este o comoară, exemplul acestei femei ţine de iresponsabilitate. Ea a spus: «am încredere în Dumnezeu». Dar Dumnezeu îţi dă mijloace pentru a fi responsabil. Unii cred, scuzaţi-mi termenul, că, pentru a fi buni catolici, trebuie să fie ca iepurii.

Papa Francisc

La Manila, Suveranul Pontif argentinian l-a apărat ferm pe Papa Paul al VI-lea şi opoziţia acestuia faţă de contracepţia medicală în enciclica Humanae Vitae în 1968.

“Paul al VI-lea se îngrijora din cauza neo-malthusianismului universal” care “caută un control al umanităţii”, a explicat Francisc în avion. “El era un profet”, a pledat Francisc, subliniind că plata pensiilor şi reînnoirea populaţiei este ameninţată în multe ţări dezvoltate.

“Cuvintele-cheie pe care le apără Biserica sunt: părinţi responsabili. Cum se poate acest lucru? Prin dialog. Există în Biserică grupuri matrimoniale, experţi, pastori”, a insistat Papa.