7.8 C
București
luni, 4 martie 2024 - 0:19
No menu items!

Papa Francisc avertizează că preoții homosexuali pot forma ‘o altă biserică protestantă’ în Germania. 120 de preoți și angajați ai bisericii catolice, membri ai comunității LGBTQ

spot_img

Papa Francisc a declarat că nu vrea „o altă” biserică protestantă în Germania, reluând temerile că reformele ar putea diviza Biserica Catolică. Printre chestiunile controversate se numără femeile diaconi și binecuvântarea căsătoriilor între persoane de același sex, notează DW.

Papa Francisc i-a avertizat duminică pe catolicii germani împotriva implementării reformelor, în timp ce vorbea cu jurnaliștii în zborul său de întoarcere din Bahrain.

„Le spun catolicilor germani: Germania are o mare biserică protestantă, dar nu vreau o alta, pentru că nu va fi la fel de bună”, a spus papa. Francisc răspundea la o întrebare cu privire la ce ar trebui să facă Biserica Catolică din Germania în fața scăderii numărului de membri.

„Nu spun să ne întoarcem înapoi, nu; ci să mergem la sursa de inspirație, la rădăcini”, a subliniat el, avertizând împotriva intrării în discuții „contingente” care se îndepărtează de „miezul teologiei”.

Papa Francisc a răspuns mișcării catolice germane progresiste cunoscute sub numele de „Calea Sinodală”, care a propus reforme ample pe fondul scăderii numărului de membri și al schimbării atitudinii publice.

Un număr record de germani și-au părăsit congregațiile în ultimii ani, numărul membrilor bisericii scăzând sub 50% pentru prima dată în 2021.

Rezultatele unui sondaj publicat în luna septembrie a acestui an au sugerat că 58% dintre catolicii germani s-au opus declarațiilor anti-avort făcute de Papa Francisc. Biserica a fost, de asemenea, zguduită de scandaluri de abuz sexual asupra copiilor.

În iulie, Biserica Catolică germană a primit o scrisoare de la Vatican în care se reproșează curentul reformator.

„Calea sinodală din Germania nu are autoritatea de a-i obliga pe episcopi și pe credincioși să accepte noi forme de conducere și noi orientări în materie de doctrină și morală”, se arată în scrisoare.

Declarația a continuat spunând că acest lucru „ar reprezenta o rană pentru comuniunea eclezială și o amenințare la adresa unității Bisericii”.

În ianuarie, aproximativ 120 de preoți și angajați ai bisericii catolice din Germania au ieșit în evidență ca membri ai comunității LGBTQ și au cerut să se pună capăt „declarațiilor învechite ale doctrinei bisericești” privind sexualitatea și genul.

În februarie, Calea Sinodală a cerut ca Biserica Catolică să permită preoților să se căsătorească, femeilor să devină diaconi și căsătoriilor între persoane de același sex să fie binecuvântate de biserică. Grupul a cerut, de asemenea, ca catolicii obișnuiți să aibă mai mult de spus în ceea ce privește modul în care funcționează biserica.

D.Constantin