13.6 C
București
duminică, 24 octombrie 2021 - 12:14

Papa Francisc apără drepturile romilor

spot_img

Papa Francisc face apel la eforturi sporite pentru integrarea romilor în ”viața civilizată”

papa francisc

Papa Francisc a denunțat, joi, ”ostilitatea și disprețul” cu care sunt nevoite să se confrunte persoanele de etnie romă în viața de zi cu zi și a făcut apel la eforturi sporite în vederea integrării acestora în ”viața civilizată”.

Vorbind spontan la finalul unei conferințe găzduite de Vatican pe tema predicării Noului Testament pentru persoanele rome, Suveranul Pontif și-a amintit de exemple concrete de discriminare, potrivit DPA, citat de Agerpres.

Îmi aduc aminte că am văzut de multe ori, aici la Roma, șoferi de autobuz care îi avertizau pe pasageri să își păzească portofelele atunci când urcă țigani. Este rușinos. Poate că este adevărat, dar este rușinos“, a precizat Papa Francisc.

Aproximativ 7.000 de romi trăiesc în capitala italiană, majoritatea în condiții mizere în tabere improvizate la marginea orașului sau în clădiri ocupate abuziv. Ei sunt de regulă învinovățiți pentru tot felul de infracțiuni minore, precum tâlhării sau furt din buzunare.

În alte remarci, de această dată dintr-un discurs pregătit în prealabil, Sfântul Părinte a afirmat că romii “sunt la rândul lor chemați să contribuie la bunăstarea comună, iar acest lucru este posibil prin măsuri adecvate și o responsabilitate împărtășită, prin respectarea și promovarea drepturilor tuturor“. Remarcând că persoanele sunt vulnerabile “mai ales când nu sunt ajutate să se integreze în diversele dimensiuni ale vieții civilizate“, Papa a amintit de accesul precar al romilor la locuințe, sistemul de sănătate, educație și oportunități de muncă.

D.M.