16.1 C
București
vineri, 14 mai 2021 - 1:04

Pakistanul reevaluează relațiile cu SUA pe fondul atacului cu drone din weekend

spot_img

 drona

Premierul pakistanez Nawaz Sharif se va întâlni luni cu consilierii săi pentru a-și reevalua relațiile cu SUA după eliminarea liderului taliban Hakimullah Mehsud de către o dronă americană într-un moment în care Islamabadul optase pentru o apropiere față de rebeli, transmite AFP.

Potrivit președintelui afgan Hamid Karzai, acest atac împotriva liderului taliban Hakimullah Mehsud „a avut loc într-un moment inoportun” și și-a exprimat speranța că el nu va afecta procesul de pace.

Pakistanul și Afganistanul se confruntă cu o insurecție talibană, iar guvernele celor două țări se bazează pe negocieri de pace cu insurgenții în perspectiva retragerii la finalul anului 2014 a forțelor NATO de pe teritoriul afgan.

Talibanii afgani ai mollahului Omar refuză pentru moment să se implice în negocieri cu guvernul Karzai, în condițiile în care talibanii pakistanezi ai lui Hakimullah Mehsud se pregăteau să discute cu guvernul de la Islamabad în speranța lansării unor negocieri de pace.

Ministrul pakistanez de interne Chaudhry Nisar a acuzat SUA că vor să „scufunde” procesul de pace și a subliniat că „toate aspectele” relației dintre Islamabad și Washington vor fi revizuite, o declarație menită înainte de toate să liniștească o opinie publică antiamericană, potrivit comentatorilor locali.

Premierul Sharif, care i-a solicitat președintelui Barack Obama să pună capăt atacurilor cu drone în cadrul unei întrevederi pe care au avut-o în urmă cu două săptămâni la Casa Albă, și-a convocat luni consilierii pe probleme de securitate pentru a discuta pe marginea acestui subiect, după operațiunea americană.

C.A.