28 C
București
sâmbătă, 30 septembrie 2023 - 15:27
No menu items!

Pakistan: Peste 200 de deţinuţi au evadat dintr-o închisoare în urma unui atac al talibanilor

spot_img

Pakistan: Peste 200 de deţinuţi au evadat dintr-o închisoare în urma unui atac al talibanilor

Peste 200 de deţinuţi, printre care 30 de insurgenţi, au evadat luni seara, în urma unui atac întreprins de un comando al militanţilor talibani pakistanezi asupra închisorii centrale din Dera Ismail Khan, informează postul de televiziune pakistanez ARY News şi AFP.

Comandoul era format din 100 de atacatori şi cel puţin doi lideri ai săi proveneau din gruparea islamistă Tehrik-i-Taliban Pakistan (TTP), după cum a declarat un ofiţer din serviciile de informaţii de la Islamabad.

Atacatorii, deghizaţi în uniforme de poliţişti şi înarmaţi, au întrerupt mai întâi alimentarea cu energie electrică a clădirii închisorii şi, apoi, au provocat circa 25 explozii de-a lungul gardului penitenciarului.  Unterior, au atacat închisoarea cu grenade, mortiere şi arme automate, după care au pătruns în clădire cu scopul de a elibera sute de combatanţi islamişti deţinuţi.

„Au distrus mai întâi un vehicul blindat de poliţie, staţionat la intrarea principal”, omorând doi poliţişti, a precizat Jadoon.

 Potrivit celui mai recent bilanţ, în timpul atacului şi-au pierdut viaţa 13 persoane (şase poliţişti, doi atacatori şi un civil de la o firmă de securitate privată).

Atacul a vizat închisoarea centrală din Dera Ismail Khan, oraş din provincia Khyber Pakhtunkhwa, situată în apropiere de Waziristanul de sud, o zonă tribală semiautonomă, de la graniţa cu Afganistanul, fief al talibanilor şi altor grupări radicale legate de Al Qaida. Printre 5.000 de deţinuţi din această închisoare figurau şi 40 de militanţi talibani dintre cei mai periculoşi, precum şi combatanţi din alte grupări radicale islamiste.

Reprezentanţi ai poliţiei pakistaneze au informat că forţele de ordine au capturat şase din cei peste 200 de deţinuţi care au evadat, dar căutările continuă.

„În total au evadat 243 de deţinuţi, dintre care şase au fost capturaţi de către poliţie puțin mai târziu”, a declarat un oficial pakistanez de rang înalt, Mushtaq Jadoon.

Inspectorul general al Direcţiei penitenciarelor din Pakistan, Khalid Abbas, a declarat într-un interviu că autorităţile au primit o scrisoare în care se preciza un posibil atac împotriva închisorii, însă autorităţile nu se aşteptau ca lucrurile să se producă atât de repede.

 

C.I.