14.7 C
București
sâmbătă, 23 octombrie 2021 - 2:58

Pakistan: Arestări în cazul uciderii cu pietre a tinerei însărcinate

spot_img

Statele Unite, Marea Britanie şi ONU denunţă uciderea tinerei însărcinate și cer Pakistanului măsuri concrete

 pakistan - Farzana Parvee

Cinci bărbaţi au fost arestaţi pentru uciderea cu pietre de către propria familie, a unei tinere însărcinate în Pakistan, printre ei numărându-se şi tatăl victimei, a anunţat vineri poliţia, informează AFP.

Farzana Parveen, în vârstă de 25 de ani, a fost lapidată marţi dimineaţă în faţa Înaltei Curţi de Justiţie din Lahore, metropolă cu zece milioane de locuitori, de aproape 30 de membri ai familiei sale, care se opuneau căsătoriei cu un agricultor local.

“Echipa specială de anchetă înfiinţată de poliţie la cererea autorităţilor (provinciei) a arestat încă patru bărbaşi, un unchi şi doi veri ai femeii asasinate, precum şi un şofer”, a declarat vineri pentru AFP un oficial de rang înalt din cadrul anchetei, Zulfiqar Hameed.

Această moarte sordidă a generat un val de indignare şi a dezvăluit oroarea crimelor de onoare şi fragilitatea statutului femeii în unele medii din Pakistan, ţară în care căsătoriile sunt deseori aranjate de familii.

Şeful Guvernului din Penjab, Shahbaz Sharif, fratele lui Nawaz Sharif, a anunţat, de asemenea, joi, proceduri judiciare accelerate în acest caz plasat sub autoritatea legii antiterorism.

Soţul tinerei decedate, Mohammad Iqbal, a mărturisit joi că şi-a ucis prima soţie.

“Eram îndrăgostit de Farzana şi din cauza acestei iubiri mi-am ucis prima soţie … am sugrumat-o”, a declarat el pentru AFP într-un interviu realizat prin telefon.

Bărbatul a fost însă eliberat după ce a plătit “preţul sângelui”, o dispoziţie controversată a legii pakistaneze care îi permite unui ucigaş să scape de pedeapsă dacă plăteşte o compensaţie familiei victimei.

Aflat în libertate, ucigaşul a convins-o pe Farzana să se căsătorească cu el. Familia tinerei s-a opus uniunii lor nu pentru că Mohammad şi-a ucis prima soţie, ci pentru că banii propuşi pentru căsătoria cu Farzana nu erau suficienţi, a pledat el.

Statele Unite, Marea Britanie şi ONU au denunţat vehement uciderea tinerei însărcinate în trei luni şi a cerut Pakistanului măsuri concrete şi rapide pentru a pune capăt crimelor de onoare.

C.A.