10.9 C
București
joi, 2 decembrie 2021 - 14:07
No menu items!

Pâinea s-a scumpit în noiembrie, pentru prima dată de la reducerea TVA

spot_img

FMI nu vrea scăderea TVA la produsele de panificaţie

Deși TVA s-a redus la pâine, din această toamnă, produsul s-a scumpit ușor în luna noiembrie, cu 0,05% față de octombrie. Luând în calcul însă și lunile anterioare, produsul s-a ieftinit în ultimul an cu 11,4%. Specialitățile de panificație s-au scumpit însă cu 0,2% față de octombrie și cu 1,7% față de decembrie 2012.

Per ansamblu, prețurile de consum au rămas relativ stabile în luna noiembrie față de octombrie, când s-a produs chiar o ușoară dezinflație, de 0,01%, datorită ieftinirii alimentelor cu 0,15%. Procentele sunt însă nesemnificative la nivelul întregului consum.

Potrivit Institutului Național de Statistică (INS), în noimebrie 2013, inflația a fost de 1,83% față de luna noiembrie al anului trecut, cel mai mare avans înregistrându-se la mărfurile nealimentare, de 4,38%, în timp ce serviciile s-au scumpit cu 3%. Alimentele însă, s-au ieftinit cu 1,7% în ultimul an.

La capitolul alimente, față de luna octombrie, cel mai mult s-au ieftinit citricele, cu 8,3%, iar cel mai mult s-au scumpit cartofii (+6,1%) și ouăle (+5%). La mărfurile nealimentare, singurele care s-au ieftinit au fost carburanții, și aceștia nesemnificativ – cu 0,12% – în timp ce încălțămintea din piele s-a scumpit cel mai mult, cu 0,5%.

În privința serviciilor, transportul aerian, poșta și telefonia s-au ieftinit ușor, în timp ce restaurantele și cafenelele s-au scumpit ușor, cu 0,26%.

Cota redusă de 9% la pâine și alte produse de panificație, precum și la materia primă aferentă a intrat în vigoare de la 1 septembrie.

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat la câteva zile după introducerea măsurii că reducerea TVA la pâine a avut ca efect scăderea prețurilor în cazul a 71% dintre producători și 82% din comercianți, Acesta susținea că a fost efectuat un studiu în acest sens. Constantin a mai spus că au fost culese date comparative despre aproape 800 de sortimente de pâine, de la operatorii din domeniul panificației din 36 de județe.

Premierul Victor Ponta a anunțat la câteva zile de la data intrării în vigoare a măsurii privind reducerea TVA în panificație că aproximativ 75-80% din companiile de panificație au redus prețul pâinii, cu 15%, micii producători în general au menținut prețurile, iar zece firme au scumpit produsele.

Cosmina Croitoru