11.4 C
București
duminică, 24 octombrie 2021 - 21:26

Pâinea congelată, tot mai preferată. Iată o rețetă eficientă pentru păstrarea pâinii. VIDEO

spot_img

Pâinea congelată este tot mai preferată, în ultimii ani, în mai multe țări europene și din America de Nord, pentru că oferă o largă varietate de sortimente, prospețime și accesibilitate, fără a fi afectate calitățile nutriționale.

Congelarea este o metodă sigură, ușoară și rapidă de păstrare a alimentelor proaspete o perioadă îndelungată, fără a fi alterate proteinele, vitaminele, mineralele și nutrienții pe care acestea le conțin. Astfel, se evită degradarea calității și se gestionează mai bine stocurile din alimentele preferate, fără a se ajunge la risipă alimentară. Fie că vorbim de fructe, legume, carne sau produse de patiserie, congelarea este o metodă preferată de tot mai mulți europeni pentru a avea la îndemână produse proaspete, în cel mai scurt timp posibil, în deplină siguranță.

Conform statisticilor furnizate de Research & Market, pâinea este considerată una dintre cele mai importante produse alimentare la nivel mondial. Datorită modificării obiceiurilor de consum, ca urmare a încadrării pe piața muncii a unui număr tot mai mare de femei, s-a constatat că în ultimii ani pâinea precoaptă și congelată a câștigat teren în mai multe țări europene și din America de Nord, fiind preferată pentru că oferă o largă varietate de sortimente, prospețime și accesibilitate, fără a fi afectate calitățile nutriționale.

„Alimentele congelate își conservă nutrienții, savoarea, culoarea și textura, dacă sunt congelate corespunzător. Nu este afectată textura produsului congelat și este conservată mult mai bine”, declară nutriționistul Alejandra Caponi, de la Centrul Terapeutic „Dr. Maximo Ravenna”.

În prezent, Europa este cea mai mare piață pentru produse de panificație pre-coaptă sau congelată, urmată de America de Nord și de zona Asia-Pacific, conform raportului Research & Market.

Ce se întâmplă în cazul preparatelor autohtone de panificație și patiserie? La nivel național, producția de pâine congelată atinge 35.000 de tone, iar produsele de patiserie congelată ajung la o cantitate de 20.000 de tone. Acestea reprezintă un procent de aproximativ 60% din totalul vânzărilor și cifra este într-o continuă creștere, deoarece preparatele prezintă aceleași avantaje precum cele tradiționale, ajungând să fie apreciate de tot mai mulți români. Președintele ROMPAN, domnul Aurel Popescu, declara în toamna anului trecut: „Pâinea congelată are aceleași proprietăți ca și pâinea proaspătă.”.

Produsele de panificație congelată sunt realizate la noi în țară din ingrediente naturale, românești, dar cu respectarea unor tehnologii brevetate la nivel european. Cei mai mari furnizori de panificație pre coaptă din țara noastră au declarat că folosesc doar materie primă din surse interne, în condițiile în care asigură atât necesarul pentru piața internă, cât și o parte din exporturi. Prin urmare, consumatorii români beneficiază de pâine proaspătă, gustoasă, provenind din aluat produs în fabrici înalt tehnologizate în România, care utilizează materie primă românească. Nu e de mirare că, în aceste condiții, piața de produse de panificație pre coapte va câștiga tot mai mult teren și în țara noastră, în următorii ani.

Iată mai jos rețeta Marthei Stewart pentru congelarea pâinii și decolngelarea ei

Emanuel Stan