19.6 C
București
sâmbătă, 24 februarie 2024 - 13:50
No menu items!

Pagube de 600 de miliarde de dolari în urma războiului din Ucraina. Bilanțul distrugerilor

spot_img

Pierderile totale provocate Ucrainei de război au ajuns la 600 de miliarde de dolari, a declarat președintele Volodimir Zelenski în cadrul întâlnirii de miercuri cu autoritățile locale și regionale, unde a discutat despre reconstrucția Ucrainei după război, conform The Guardian.

„Estimările preliminare ale pierderilor suferite de Ucraina în urma acestui război ajung astăzi la 600 de miliarde de dolari. Peste 32 de milioane de metri pătrați de spații de locuit, peste 1.500 de unități de învățământ și peste 350 de unități medicale au fost distruse sau avariate”, a declarat președintele Ucrainei.

„Entitățile economice au suferit pierderi uriașe – sute de întreprinderi au fost distruse. Aproximativ 2.500 km de drumuri și aproape 300 de poduri au fost ruinate sau avariate. Și nu este vorba doar de statistici. Este vorba de Mariupol, este vorba de Volnovakha, este vorba de Okhtyrka, este vorba de Cernihiv, este vorba de Borodianka și de zeci și zeci de orașe, orașe și sate ale noastre”, a adăugat Zelenski.

Pagubele provocate infrastructurii ucrainene ca urmare a războiului au ajuns la aproape 90 de miliarde de dolari, a precizat ministrul ucrainean al Infrastructurii.

Cele mai multe dintre pagube au fost provocate infrastructurii feroviare, rutiere și de poduri, a declarat Oleksandr Kubrakov.

Peste 11,5 milioane de ucraineni și-au părăsit casele din cauza luptelor, iar aproximativ 5 milioane dintre ei au plecat în străinătate, însă 95% dintre migranți doresc deja să se întoarcă acasă.

                                                                                                                  Adina Silav