15.4 C
București
luni, 6 mai 2024 - 2:24
No menu items!

Pacienți cu Long Covid au dezvoltat diabet: „Sunt afectați în special tinerii, printr-un mecanism de atac autoimun”

spot_img

Conferenţiar universitar doctor Anca Pantea Stoian, medic primar diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice la Institutul Naţional de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice din Bucureşti şi preşedintele Comisiei de Diabet, nutriţie şi boli metabolice a Ministerului Sănătăţii, a explicat News.ro un fenomen care a apărut încă din perioada pandemiei şi după aceea, legat de pacienţii cu diabet. Specialistul vorbeşte despre cazuri de diabet atipice, o urmare a sindromului Long COVID, adică anumite complicaţii ce pot apărea ca o consecinţă a infecţiei cu Covid 19, la o anumită perioadă de timp după vindecare. 

„Discutăm despre cazuri de diabet puţin atipice în ultima perioadă, se pare că ele sunt cumva urmare a pandemiei prin care tocmai am trecut şi mai ales a prezenţei sindromului Long COVID după ce persoanele au dezvoltat infecţia cu SARS-CoV-2. 

Pentru mulţi dintre cei care au suferit infecţie cu SARS-CoV-2, supravieţuitorii COVID19, din păcate patologia nu se încheie odată cu stingerea perioadei acute specifice infecţiei cu Covid 19. 

Faţetele acestui sindrom Long COVID sunt destul de diverse, puzzle-ul care compune acest sindrom, par să fie încă necunoscute în foarte multe aspecte. Însă ceea ce putem spune cu siguranţă este că pacienţii care au dezvoltat acest sindrom Long COVID, o mare parte din ei au avut şi un diagnostic de diabet zaharat în cadrul acestui sindrom. Aş spune că diabetul zaharat poate fi considerat un element important în cadrul acestui sindrom. 

Şi tocmai de aceea sunt foarte multe voci la nivel internaţional care spun că diabetul zaharat este într-adevăr una dintre componentele sindromului Long COVID, mai degrabă diabetul zaharat tip 2. Dar nu numai. O serie de afecţiuni cardio -metabolice par să întregească acest sindrom”, a explicat conf. Univ. Dr. Anca Pantea Stoian. 

Dr. Anca Pantea Stoian spune că mulţi dintre pacienţii care au făcut infecţia covid fie au făcut diabet zaharat tip 2 chiar şi cursul infecţiei sau imediat după aceea, fie şi-au agravat diabetul deja existent. Medicul aduce în discuţie şi un alt aspect, legat de diabetul zaharat tip 1. Cei tineri sunt susceptibili de a face acest tip de diabet după infecţia Covid, printr-un mecanism de atac autoimun. 

“Din datele pe care le avem până acum, există o categorie de pacienţi care au dezvoltat diabet zaharat tip 2 chiar în cursul infecţiei acute cu SARS COV 2 şi o altă categorie, care a dezvoltat diabet post-infecţie. O mare parte dintre pacienţii cu diabet zaharat anterior infecţiei cu SARS COV 2 au constatat un dezechilibru important metabolic şi aparitia complicaţiilor micro şi macrovasculare diabetice.

Ponderea noilor cazuri este într-adevăr de tip 2, dar suprinzător există şi o populaţie vulnerabilă susceptibilă, mai ales cea tânără, la a dezvolta diabet zaharat tip 1, post infecţie covid, se pare printr-un mecanism diferit, de atac autoimun-atacul  virusului SARS-CoV-2 asupra celulei beta pancreatice, elementul principal în secreţia de insulină la nivel pancreatic. 

Chiar şi în timpul pandemiei şi după pandemie ne-am confruntat cu o creştere a numărului de pacienţi cu diabet zaharat tip 2 dar şi tip 1, atat la  nivel mondial, dar şi în România. Ţara noastră înscrie un număr de cazuri noi la fel cum se regăsesc şi în alte ţări din lume”, a precizat dr. Pantea Stoian.