13.1 C
București
vineri, 29 martie 2024 - 0:21
No menu items!

Pacienţi de la Elias, infectaţi din cauza săpunului folosit de angajații spitalului

spot_img

Un bebeluș și un bolnav de cancer riscă să intre în șoc septic, după ce au contractat o bacterie existentă în săpunul lichid folosit de angajații spitalului

elias_spital

Doi pacienţi – un bebeluş şi un bolnav de cancer – de la Spitalul Elias din Bucureşti s-au infectat din cauza săpunului lichid folosit de personalul unităţii. Cei doi riscă să intre în şoc septic.

După primele investigaţii, medicii din cadrul spitalului Elias au constatat că săpunul antibacterian era masiv contaminat cu Serratia Marcescens – un germene patogen rezistent la antibiotic, care în condiţii de slăbire a sistemului imunitar poate duce la septicemie.

Suspiciunea de infecţie cu această  bacterie a apărut încă de pe 30 iulie, atât la copilul născut prematur, cât și la bolnavul de cancer. În urma acestei alerte au fost recoltate probe nu doar din flacoanele aflate în uz, ci şi din cele sigilate.

Directorul medical al Spitalului Elias, Dana Safta a menţionat că toate flacoanele verificate erau contaminate.

Ele (flacoanele – n.r.) se aflau în curs de utilizare pretutindeni: în blocul operatoriu, în secţiile care au paturi şi pacienţi, în cabinetele de examinare, în laboratoare, pretutindeni. Surpriză maximă: în toate aceste flacoane a fost identificată Serratia.

dr. Dana Safta
director medical, Spitalul Elias

La rândul lui, ministrul sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a precizat că flacoanele de săpun au fost achiziționate, prin licitație, de reprezentanții spitalului. Acesta a precizat că se fac verificări pentru a se vedea dacă în momentul în care s-au făcut achizițiile se putea ști că produsul este contaminat.

A fost o sesizare pe care a făcut-o chiar Spitalul Elias. Direcția a luat toate probele și, evident, săpunul a fost retras din circuit. Toate produsele sunt luate prin licitație de unități, nu e o recomandare de la minister, spitalele își procură materialele de igienă prin licitație. Pagubele, evident, vor fi suportate de producător, dar trebuie văzut dacă în momentul în care s-au făcut achizițiile se putea ști dacă acest produs este contaminat.

Nicolae Bănicioiu
ministrul sănătății

Pe 29 septembrie, Ministerul Sănătăţii (MS) a transmis o notă către toate spitalele din ţară, prin care a cerut retragerea din uz a săpunului Maxil.

Conform indicaţiilor directorilor de spitale, personalul medico-sanitar era obligat să se spele pe mâini cu acest produs, urmând ca apoi să-şi pună mănuşile din latex. În prezent, produsul este scos din uz.

Andreea Brînzei