2 C
București
duminică, 28 noiembrie 2021 - 5:49
No menu items!

Pacienții vor plăti taxă de spitalizare de la 1 aprilie

spot_img

Pacienții vor plăti taxă de spitalizare de la 1 aprilie
foto: jurnalul.ro

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a confirmat miercuri faptul că Guvernul a aprobat HG privind coplata pentru serviciile de spitalizare, care urmează să fie introdusă de la 1 aprilie.

Taxa va fi plătită o singură dată, la momentul externării din spital.

Nicolăescu a precizat că în Contractul-cadru privind condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2013-2014 aprobat de Guvern sunt trecute şi categoriile de pacienţi exceptaţi de la coplată.

Ministrul Sănătăţii a mai spus că forma finală a Contractului cadru păstrează plata medicului de familie la 50% per serviciu şi 50% per capita, şi nu 70% per capita şi 30% per serviciu, cum a fost prevăzut în prima formă a proiectului.

“Pentru spitalele publice avem câteva modificări, unele foarte dure. Una este blocarea efectuării de arierate în continuare. România are astăzi datorii de circa 4,5 miliarde de lei, acumulate în perioada 2009- 2012. Guvernul face eforturi imense să plătească în 2013 arietate de 2,3 miliarde de lei. Managerii care înregistrează arierate timp de trei luni consecutive vor fi demiși”, a declarat Eugen Nicolăescu.

Coplata este una dintre măsurile convenite cu FMI, în acordul de stand-by încheiat de România cu instituția financiară.

A.V.