17.4 C
București
miercuri, 29 mai 2024 - 21:59
No menu items!

Pachetul de măsuri fiscale gândit de Guvernul Ciolacu, atacat la CCR. Ce pregătește opoziția

spot_img

USR atacă la CCR ordonanța cu măsurile fiscale propuse de guvernul Ciolacu. Partidele din opoziție, USR și Forța Dreptei au găsit „zeci de încălcări” de constituționalitate și susțin că legea va afecta negativ economia României.

Chiar dacă guvernul Ciolacu și-a asumat răspunderea în Pralment pe pachetul de măsuri fiscale, USR și Forța Dreptei, care nu au avut numărul necesar de semnături pentru depunerea unei moțiuni de cenzură, au ales altă cale de a împiedica luarea acestor măsuri. USR a anunțat, vineri, că va ataca la CCR, împreună cu parlamentarii lui Ludovic Orban, ordonanța austerității.

Și Consiliul Economic și Social a dat aviz negativ măsurilor fiscale, iar ministerul Justiției a dat avz pozitiv, dar cu observații pe 35 de pagini. USR susține că există extrem de multe de probleme de neconstituționalitate. 

”Posibilitatea Guvernului de legiferare, în calitate de autoritate legislativă delegată, nu poate fi discreţionară, această prerogativă nereprezentând un drept care nu este susceptibil de exercitare abuzivă, deoarece, în caz contrar, s-ar permite eludarea principiului fundamental al separaţiei puterilor în stat, consacrat de art. 1 alin. (4) din Constituţia României”, se arată în sesizarea USR.

”La această modalitate simplificată de legiferare trebuie să se ajungă in extremis atunci când adoptarea proiectului de lege în procedură obişnuită sau în procedura de urgenţă nu mai este posibilă, ori atunci când structura politică a Parlamentului nu permite adoptarea proiectului de lege în procedura uzuală sau de urgenţă”, se mai arată în document.

Potrivit semnatarilor sesizării, ”adoptarea sub forma asumării răspunderii nu era oportună, cu atât mai mult cu cât intrarea în vigoare a acestei legi nu se face imediat”.

Purtătorul de cuvânt al USR Ionuț Moșteanu susține sunt încălcate multe dintre principiile de constituționalitate. 

“De asemenea, sunt foarte multe argumente de neconstituţionalitate intrinsecă. E încălcat principiul securităţii juridice ca urmare a lipsei de claritate şi previzibilitate a normelor din această lege. Se încalcă principiul egalităţii în faţa legii prin tratamentul inegal şi discriminările făcute. Este o sesizare din 2020 la CCR făcută de PSD pe un pachet de măsuri fiscal bugetare. Atunci, Guvernul Orban şi-a angajat răspunderea, un guvern care nu avea majoritate în Parlament şi ăla este un caz în care Constituţia spune că trebuie să-ţi angajezi răspunderea, nu atunci când ai 60% în Parlament, peste 60% au acum PSD, PNL, cu susţinerea minorităţilor. Şi nu au niciun argument pentru care să-şi angajeze răspunderea pe un proiect atât de complex. Trebuia să vină cu el în Parlament. Şi CCR atunci exact asta a spus, da, pesediştilor, aveţi dreptate, admitem sesizarea. Este fix aceeaşi speţă şi ne aşteptăm ca să vedem aceeaşi judecată din partea Curţii Constituţionale”, a mai declarat purtătorul de cuvânt al USR.