4.4 C
București
marți, 7 decembrie 2021 - 13:49
No menu items!

Părinții primesc o zi liberă în plus pe an

spot_img

Angajatorii sunt obligați să acorde această zi liberă, dar fără plată

parinte_copil

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, cu 201 voturi “pentru”, 93 de voturi “împotrivă” şi 26 de abţineri, proiectul de lege prin care se acordă anual o zi liberă părinţilor pentru îngrijirea copilului.

Camera Deputaţilor este for decizional în cazul acestui proiect.

Proiectul prevede acordarea unei zile lucrătoare libere pe an, părinţilor sau reprezentanţilor legali ai copilului, în vederea verificării stării de sănătate a acestuia. De această posibilitate vor beneficia şi familiile cu doi copii, iar în cazul celor cu trei sau mai mulţi copii se vor acorda două zile libere pe an, consecutive sau separate, la latitudinea angajatorului.

Părinţii vor avea dreptul la ziua liberă pentru îngrijirea sănătăţii copilului, fără obligaţia angajatorului de a plăti drepturile salariale aferente.

Ziua liberă se acordă la cererea unuia dintre părinţi, la alegere, respectiv a reprezentantului legal al copilului, justificat ulterior cu acte doveditoare din partea medicului de familie al copilului, din care să rezulte controlul medical efectuat. Cererea trebuie depusă cu 15 zile înainte.

Angajatorii vor fi obligaţi să acorde ziua lucrătoare liberă pentru îngrijirea sănătăţii copilului, iar prevederile legii se aplică atât angajatorilor publici, cât şi celor privaţi.

R.D.