10.1 C
București
luni, 29 noiembrie 2021 - 17:25
No menu items!

Părinţii lui James Foley, avertizați de jihadiști că fiul lor va fi ucis

spot_img

După lansarea atacurilor aeriene americane în Irak, la 8 august, Statul Islamic i-a ameninţat pe părinţii lui Foley că fiul lor va fi ucis

 foley james

Jihadiştii i-au avertizat pe părinţii jurnalistului american James Foley, după lansarea atacurilor americane în Irak, că fiul lor va fi ucis, a anunţat miercuri unul dintre angajatorii săi, potrivit AFP.

Philip Balboni, directorul general al site-ului de ştiri GlobalPost, pentru care James Foley a lucrat în Libia și ulterior în Siria, unde a fost răpit în 2012, a dezvăluit că răpitorii s-au aflat în contact atât cu el, cât şi cu familia jurnalistului american în cursul mai multor săptămâni înainte de decapitarea sa.

“Ne-am aflat în contact cu răpitorii şi ei au părut, la un moment dat, că sunt receptivi la ideea unei negocieri care ar fi condus la eliberarea sa”, însă răpitorii au “întrerupt comunicarea cu noi şi cu familia” lui James Foley, a afirmat Balboni pentru postul de televiziune MSNBC.

După lansarea atacurilor aeriene americane în Irak, la 8 august, – primele de la retragerea trupelor Statelor Unite din teritoriul irakian, în 2011 -, Statul Islamic (SI) i-a ameninţat pe părinţii lui Foley că fiul lor va fi ucis.

“Nu am făcut public acest fapt, dar există un mesaj, după începutul atacurilor, care a fost transmis familiei şi afirmă că James va fi executat”, a precizat el.

“Am sperat şi ne-am rugat să nu fie cazul şi am făcut tot ce am putut pentru a restabili comunicarea cu ei şi pentru a le spune că Jim era doar un jurnalist nevinovat
care iubea poporul sirian, înţelegea islamul şi dorea doar să relateze istoria poporului” din Siria.

Atacurile americane au pecetluit soarta lui Foley

Întrebat despre o posibilă legătură între atacurile americane şi uciderea lui Foley, Balboni a răspuns că “începutul atacurilor, care au fost lansate cu bună ştiinţă de către guvernul nostru, probabil a pecetluit soarta lui Jim”.

Dar, a subliniat el, familia lui James Foley nu leagă moartea sa de decizia preşedintelui Barack Obama de a lansa aceste atacuri.

Potrivit lui Balboni, familia se concentrează acum asupra sorţii altor ostatici, inclusiv a americanului pe care SI ameninţă că îl va ucide dacă atacurile vor continua.

“Ştim ce au făcut ei şi credem că sunt capabili să repete” comiterea unui astfel de act, a spus directorul general al GlobalPost.

Începând din 8 august şi până în prezent, Statele Unite au efectuat 84 de atacuri aeriene în nordul Irakului, 51 dintre acestea fiind destinate sprijinirii forţelor irakiene în apropierea barajului de la Mosul.

SI, o grupare ultraradicală care intenţionează să creeze un califat în Siria şi în Irak, a difuzat pe Internet o înregistrare video care prezintă decapitarea jurnalistului american James Foley.

În aceeaşi înregistrare, jihadiştii ameninţă că îl vor ucideşi pe jurnalistul american Steven Sotloff, explicând că este vorba de un act de ripostă faţă de raidurile aeriene americane din Irak.

Pentagonul şi Casa Albă au anunţat miercuri că forţele americane au efectuat “în această vară” o operaţiune de salvare a unor ostatici deţinuţi de SI în Siria, dar au eşuat.

C.A.