18.6 C
București
vineri, 27 mai 2022 - 9:03
No menu items!

Ouă expirate, la vânzare, cu puțin timp înainte de Paște

spot_img

114 acțiuni de control a făcut ANPC în toată țșara, marți, pentru depistarea neregulilor privind protecția consumatorului. Amenzile date au fost de peste 380.000 de lei. 

Cele mai mari nereguli constatate au fost neconcordanțele dintre preţul de la raft şi cel de la casa de marcat, comercializarea unor ouă cu data durabilităţii minimale depăşită, comercializarea unor ouă fără data durabilităţii minimale menţionată pe coajă, comercializarea unor ouă sparte, cu excremente de pasăre pe coajă sau în ambalaje deteriorate, aşezate alături de cele conforme.

„Dacă nici de sfintele sărbători unii comercianţi nu înţeleg să-şi respecte cumpărătorii, mă întreb dacă mai există vreo şansă să o facă. A fi producător român nu înseamnă că ai mai puţine reguli de respectat în raport cu consumatorul, cetăţean român şi el. Prea multe amenzi date unor operatori economici pentru care Paştele reprezintă doar o şansă de câştig şi atât”, a transmis Horia Constantinescu, preşedintele ANPC.

Toate produsele neconforme au fost oprite de la comercializare, iar un magazin și un raion dintr-un al doilea magazin au primit interdicția de a presta servicii până la rezolvarea neregulilor constatate.

Conform ANPC, comercianţii au fost sancţionaţi pentru utilizarea unor spaţii de depozitare improprii cu rugină, scurgeri de conţinut, expunerea la vânzare a ouălor în vitrine frigorifice neigienizate sau deteriorate, nerespectarea regimului de temperatură indicat de producător pentru ouă crude sau fierte şi vopsite; comercializarea de ouă vrac, fără afişarea informaţiilor de caracterizare prevăzute în lege (referitoare la calitate, greutate, metoda de creştere a păsărilor etc.) sau a preţului acestora, la raft; lipsa certificatului/autorizaţiei de producător, comercializarea unor ouă fără documente de provenienţă a mărfii deficienţe privind regimul promoţiilor.

Acţiunile de control pe această temă continuă şi în zilele următoare.

Dalia Constantin