8.6 C
București
joi, 21 octombrie 2021 - 12:00

OTRAVA DIN MÂNCARE (I). Mezeluri produse cu peste 50% soia

spot_img

Autoritățile au intrat în alertă

mezeluri

O anchetă a reporterilor de la Observator a descoperit în mai multe magazine produse din carne cu un conţinut de peste 50% soia şi proteine vegetale, deşi pe etichete nu erau trecute ca ingrediente. În urma anchetei, autorităţile române au intrat în alertă şi au dispus controale în toată ţara. Reportajele difuzate zilnic fac parte din campania „Otrava din mâncare”, lansată, luni, de Observator.

Reporterii Observator au verificat mai multe feluri de mezeluri comercializate în pieţe şi magazine. Micii, salamul şi cârnaţii ţărăneşti au fost doar câteva dintre produsele testate.

Rezultatele de laborator sunt însă relevante. În unele cazuri, cantitatea de soia găsită în mezeluri a depăşit şi 50 la sută, deşi pe etichete nu era menţionată nici urmă de proteină vegetală.

Soia este un alergen care poate fi fatal pentru o persoană intolerantă la acest ingredient. Consumatorul alergic poate intra în şoc anafilactic, care poate duce la deces. Mai mult, soia consumată în exces produce fitoestrogen. Un  hormon de origine vegetală care, în unele cazuri, duce şi la anomalii.  În afară de pericolul asupra sănătăţii, înlocuirea cărnii din mezeluri cu soia înseamnă fraudă.

În urma anchetei făcute de reporterii Observator, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului a dispus controale în toată ţara.

Comercianţii care falsifică mezelurile cu soia sunt sancţionaţi cu amenzi de până la 10 mii de lei. Iar marfa este retrasă de la raft.

Olimpia Diaconiuc