14.6 C
București
miercuri, 12 mai 2021 - 0:05

OTP Bank anunță achiziția Millenium Bank pe 39 mil. de euro. Cum se vor face restructurări

Noua bancă va ocupa locul 11 în clasamentul activelor

Laszlo Diosi, CEO, OTP Bank Romania

OTP Bank România, membră a OTP Group, a anunțat miercuri semnarea contractului de achiziție a pachetului de 100% din acțiunile Millennium Bank România, membră a Banco Comercial Portugues, la o valoare de 39 milioane de euro.

Cu active totale în valoare de 2,83 miliarde RON (635 milioane EUR), la 31 decembrie 2013, Millennium Bank ocupă poziția 22 în clasamentul instituțiilor bancare din România, având o cotă de piață de 0,8%. În urma acestei achiziții, OTP Bank România își va crește cota de piață la 2.1% și va urca pe poziția 11 în același clasament.

Laszlo Diosi (foto), CEO al OTP Bank România, a afirmat că achiziția este parte a obiectivului strategic pe termen mediu de a intra în topul primelor 10 bănci din România. Procesul de intergare va dura aproximativ un an, iar ulterior se va pune problema achiziției unei noi bănci, a afirmat Diosi miercuri seară, într-o conferință de presă la București.

Oficialii OTP au afirmat că se vor desființa sucursale doar în cazul unei proximități evidente, de exemplu acolo unde o sucursală a OTP și una a Millenium sunt despărțite doar de o farmacie. În aceste situații, se va lua decizia închiderii uneia dintre sucursale sau a ambelor, dublată de deschiderea unei sucursale mai mari, în funcție denumărul de clienți.

Millennium Bank România are un portofoliu de aproape 80.000 de clienți și o rețea de 56 de sucursale, cu o concentrare strategică în București și 58 de ATM-uri. Ca urmare a tranzacției, OTP Bank România va avea un portofoliu de aproximativ 400.000 de clienți, aproape 150 de sucursale și peste 160 de ATM-uri.

OTP Bank România este parte a grupului ungar OTP, unul dintre cele mai importante grupuri financiare din Europa Centrala și de Est, care mai are operațiuni în Ungaria, Muntenegru, Croația, Bulgaria, Rusia, Ucraina, Slovacia și Serbia. In 2004, OTP Group a achiziționat RoBank.

Millennium Bank Romania face parte din cel mai important grup financiar privat din Portugalia – Millennium bcp și și-a început activitatea pe piața românească în 2007, prin deschiderea simultană a 39 de sucursale, în Bucuresti și în opt orașe din țară. În 2005, Millenium bcp a participat la licitația pentru preluarea unui pachet majoritar de acțiuni la BCR, însă a pierdut în fața austriecilor de la Erste.

După 7 ani de pierderi, în 2013, Millenium bcp a decis vânzarea subsidiarei din România, care deține sub 1% cota de piață, o decizie agreată de Portugalia cu reprezentanții Comisiei Europene, ca parte a programului de finanțare din 2012.

 Vlad Bârleanu