8.6 C
București
joi, 21 octombrie 2021 - 10:23

Oțet falsificat și pâine contaminată, comercializate în marile magazine din Capitală

spot_img

Un control ANPC a scos la iveală că marile lanţuri de magazine retail comercializau oțet neconform. Analizele au arătat că produsul, care avea pe etichetă că provine din vin, mere sau vişine, era, de fapt, un produs obţinut dintr-o materie primă diferită de cea declarată în denumirea lui. Inspectorii au depistat și pâine contaminată cu oxid de etilenă.

Controalele au vizat magazinele Penny, Carrefour, Kaufland, Auchan şi Cora şi au vizat verificarea corelaţiei dintre denumire şi compoziţie a oţetului existent pe piaţă. În acest sens, controalele s-au desfăşurat cu prelevări de eşantioane de oţet aflate la comercializare, care au fost analizate în laboratoare.

Ca urmare a neregulilor constate, autoritățile au oprit de la comercializare 11.500 litri de oţet neconform, au aplicat amenzi contravenţionale în valoare totală de 20.000 de lei şi s-a dispus încetarea imediată a acestor practici înşelătoare faţă de consumatori.

O altă alertă alimentară vizează două sortimenete de pâine, vândute într-un lanț de hipermarketuri. Potrivit ANSVSA, drojdia folosită era contaminată cu oxid de etilenă.

Hipermarketul Auchan a solicitat deja clienților care au cumpărat produsele să le distrugă sau să le returneze.

“Din cele 40.000 de bucăți care au ajuns în acest supermarket, 10.000 au fost vândute, restul au fost retrase înainte de a ajunge la raft. Există în Europa un sistem rapid de alertă și am fost notificați că a fost identificat un adititv contaminat cu oxid de etilenă”, a declarat Mihai Ponea, director ANSVSA.

C.Dumitrescu