3.6 C
București
vineri, 3 decembrie 2021 - 9:43
No menu items!

Osteoidul, ghipsul medical imprimat 3D, viitorul înlocuitor al ghipsul tradiţional

spot_img

 osteoid, Deniz Karahasin

Designerul Deniz Karahasin a conceput, cu ajutorul tehnologiei imprimării 3D şi al ultrasunetelor, ghipsul medical numit osteoid, care poate acţiona asupra osului rupt pentru a-i grăbi vindecarea,printr-o aplicare de doar 20 de minute pe zi.

În acest sens, pe piele sunt fixaţi nişte conductori (LIPUS – ultrasunete cu pulsaţie de joasă intensitate), chiar pe osul afectat. Sunt lăsaţi acolo timp de 20 de minute. Zona este rigidizată cu ajutorul ghipsului 3D.

Pentru ca ghipsul să fie perfect pentru pacient, zona în care se află osul rupt este scanată cu un scaner special 3D conceput pentru corpul uman. Informaţia obţinută este transferată unui program de modelare, care o transpune (cu ajutorul unor algoritmi şi al unui mecanism care fac să apară spaţiile osteoidului) în produsul final, alături de componentele necesare pentru conexiunea cu conductorii LIPUS. Produsul final (ghipsul osteoid medical) nu este doar eficient, ci şi mai estetic decât cel tradiţional.

Osteoidul este mai practic şi mai uşor de purtat decât ghipsul tradiţional. Acest ghips hibrid nu se deformează, nu este incomod, are un efect de regenerare important, nu este toxic, este în întregime reciclabil, este uşor, rezistent la apă, permite ventilaţia membrelor înlăturând mirosul supărător care apare la numai o săptămână după aplicarea unui ghips tradiţional. În plus, nu cauzează mâncărime.

Conceptul a câştigat secţiunea Imprimare 3D/design de produse în cadrul 2014 Golden A-Design Award.

C.A.