12.9 C
București
vineri, 22 octombrie 2021 - 0:58

Oprirea apei calde și a căldurii pe timp de iarnă, interzisă prin lege

spot_img

Românii nu vor mai tremura iarna în propriile locuințe. Oprirea apei calde și a căldurii în sezonul rece este, de acum, interzisă prin lege. Klaus Iohannis a promulgat legea, iar aceasta va fi publicată în Moinitorul Oficial.

Legea prevede că producătorii/furnizorii agentului termic sunt obligați să asigure furnizarea agentului termic, conform contractelor încheiate cu autorităţile administraţiei publice locale din orașele din țară. Astfel, legea interzice sistarea furnizării agentului termic, indiferent de situația apărută.

“Se interzice sistarea furnizării de agent termic primar în perioada sezonului rece, definită conform prevederilor legale, de către producătorii şi/sau furnizorii de agent termic primar, precum şi sistarea alimentării cu energie primară a acestora de către producătorii/furnizorii de energie primară”, se arată în textul legii.

De asemenea, legea mai reglementează desfăşurarea activităţilor specifice serviciilor publice de alimentare cu energie termică în sistem centralizat şi prepararea apei calde de consum. Producerea, transportul, distribuţia, furnizarea energiei termice în sistem centralizat trebuie realizate în condiţii de eficienţă şi la standarde de calitate și cu respectarea normelor de protecţie a mediului, sănătăţii populaţiei şi a unei dezvoltării durabile, mai prevede proiectul respectiv.

Imediat ce legea va fi publicată în Monitorul Oficial, aceasta intră în vigoare.