14.9 C
București
duminică, 24 octombrie 2021 - 1:49

Orice judecător poate verifica la condică dacă este interceptat

spot_img

Noul Cod Penal permite oricărui magistrat care are acces la condica instanței să verifice mandatele de interceptare cerute de procurori

judecatori

Cazul judecătorului Stan Mustață, de la Curtea de Apel București a arătat că noul Cod Penal este vulnerabil la capitolul mandatelor de interceptare dispuse de procurori, în cazul magistraților. Judecătorul Mustață verifica zilnic, la condica instanței, dacă este interceptat.

Laura Codruţa Kovesi, procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie a declarat, într-o emisiune a postului B1 TV că legislaţia este neclară din acest punct de vedere şi că activitatea procurorilor poate fi îngreunată.

Sunt două chestiuni. Una vizează condiţiile de formă. E o problemă când avem cauze cu magistraţi. Competenţa s-a modificat. Un judecător de la o Curte de Apel e judecat tot la Curtea de Apel, nu la Înalta Curte. Dacă vrem să ascultăm telefonul, trebuie să obţinem autorizaţie de la colegii lui. Nici procedura nu e foarte clară.

a spus Laura Codruţa Kovesi, procuror-şef al DNA.

În cazul lui Stan Mustaţă, spre exemplu, acesta îi cerea grefierei sale să verifice dacă este interceptat.

Astfel, în ziua de 02 aprilie 2014 Curea Mariana le-a explicat inculpaţilor Mustaţă Stan şi Boraciu Ion că instanţa competentă să dispună astfel de măsuri faţă de judecătorul Mustaţă Stan era chiar Curtea de Apel Bucureşti, sens în care nu exista nici un pericol, întrucât verifica personal în evidenţele Curţii de Apel Bucureşti existenţa unor astfel de mandate:

Curea Mariana : „Nu s-a dat o … nimic pe dosar, c-o verific eu în fiecare zi, ECRIS-ul, şi la noi şi la întâia.

referat DNA

Înaintea intrării în vigoare a noului Cod Penal, Direcţia Naţională Anticorupţie a cerut modificarea legislaţiei în domeniu pentru a elimina aceste vulnerabilităţi. Ministerul Justiţei a făcut un proiect de lege care a fost trimis Parlamentului, dar aleşii nu au început nici acum dezbaterile pe această temă.

S.M.