27 C
București
miercuri, 27 septembrie 2023 - 14:43
No menu items!

Ordonanța care privatiza Sănătatea, declarată neconstituțională

spot_img

Curtea Constituțională a stabilit, marți seară, că OUG 25/ 2020 care prevedea liberalizarea programelor naționale de sănătate este neconstituțională în ansamblul său, fiind adoptată fără avizul Consiliului Legislativ. OUG a fost promovată de fostul ministru al Sănătății Victor Costache, generând un uriaș scandal politic și denunțuri ale subordonaților săi la DNA.

Decizia a fost luată cu votul unanim al Curții, care a constatat că Ordonanţa de Urgenţă nr. 25/2020 adoptată, cu o noapte înaintea moţiunii de cenzură prin care Executivul a fost demis, în luna februarie, încalcă Legea Fundamentală.

Actul normativ a fost adoptat la pachet cu alte 25 de ordonanţe de urgenţă, în cadrul unei şedinţe care s-a terminat spre dimineaţă. „În argumentarea acestei soluţii, Curtea a reţinut, în esenţă, că actul normativ supus controlului de constituţionalitate a fost adoptat fără respectarea exigenţelor legale şi constituţionale referitoare la solicitarea avizului Consiliului Legislativ”, se arată în minuta instanţei de contencios constituţional.

Curtea nici măcar nu a intrat pe fondul Ordonanţei de Urgenţă, constatând că ea a fost adoptată fără respectarea normelor legale şi constituţionale. La momentul adoptării acestui act, Guvernul spunea că accesul spitalelor private la programele publice de sănătate va revoluţiona modul în care românii beneficiază de serviciile medicale de calitate.