5.6 C
București
joi, 28 octombrie 2021 - 8:11

“ORDONANȚA 13”. Curtea Constituțională respinge sesizarea Avocatului Poporului

spot_img

Curtea Constituțională a României (CCR) a respins, joi, ca inadmisibilă sesizarea Avocatului Poporului cu privire la ordonanța de urgență referitoare la modificarea Codurilor penale.  

„În asemenea cauze, noi verificăm prima dată legalitatea sesizării şi în al doilea rând, admisibilitatea cererii. Verificând legalitatea sesizării am constatat că Avocatul Poporului era îndreptăţit să ne sesizeze, referindu-se la o ordonanţă care era în vigoare. În ceea ce priveşte admisibilitatea, noi verificăm constituţionalitatea legilor şi ordonanţelor în vigoare. Din punctul acesta de vedere, vă rog să constataţi că OUG 13 a fost abrogată, e adevărat că a fost abrogată după sesizarea Avocatului Poporului, şi, din acest punct de vedere, noi nu putem constata admisibilitatea sesizării dacă ordonanţa a întrunit condiţiile de extraordinar, de oportunitate, nici pe fond. În aceste condiţii, am luat decizia, cu majoritate de voturi, să respingem sesizarea Avocatului Poporului ca devenită inadmisibilă pentru că abrogarea a intervenit după sesizarea noastră”, a declarat preşedintele CCR, Valer Dorneanu.

CCR poate verifica doar constituţionalitatea legilor şi ordonanţelor în vigoare.

Curtea s-a pronunţat anterior pe constituţionalitatea unor legi abrogate în timpul proceselor ridicate de către părţi, atunci când ele au produs efecte juridice, a mai precizat Valer Dorneanu.

“În primul rând că, nici din intervenţia procurorului, nici din analiza pe care am făcut-o noi, nu am găsit elemente care să fi fost deja aplicate şi să fi produs efecte juridice”, a adăugat Dorneanu.

Dorneanu a mai spus că CCR nu poate judeca în funcţie de “supoziţii”, în contextul în care a fost întrebat ce se va întâmpla dacă și ordonanța de urgență 14 va fi abrogată.

R.D.