2.4 C
București
sâmbătă, 4 decembrie 2021 - 15:56
No menu items!

ORDA: Nu muzica umflă prețurile în hipermarketuri

spot_img

 

Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din RomâniaAsociaţia pentru drepturi de autor (UCMR-ADA) susţine că recentele declaraţii ale vicepreşedintelui Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale din România (AMRC), Alexandru Vlad, potrivit cărora hipermarketurile vor creşte preţurile din cauza sumelor care trebuie plătite drepturilor private care aparţin compozitorilor, nu ţin cont de realitate.

AMRC anunţase, la începutul acestei săptămâni, că marile reţele comerciale vor scumpi produsele pe care le comercializează pentru a compensa recenta triplare a sumelor pe care le plătesc Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România pentru muzica ambientală din magazine.

Până în 2011 un magazin de 15 000 de metri pătraţi (suprafaţa medie a unui hipermarket) plătea 1 270 de lei pe lună. Acum plăteşte 3 600 de lei, adică 43 200 de lei pe an, bani care ar putea fi recuperaţi din scumpirea mărfurilor.

De partea cealaltă, UCMR-ADA precizează într-un comunicat remis că tarifele stabilite de ORDA în septembrie 2011 au fost modificate “prin reducere cu 18% în 13 septembrie 2012, în urma deciziei civile pronunţate de Curtea de Apel Bucureşti” şi consideră că “AMRC încearcă să ascundă motivul real al creşterii preţurilor”.

Uniunea aminteşte că sumele cerute ‘reprezintă preţul drepturilor de autor, datorat creatorului’ şi că aceşti autori trebuie să fie remuneraţi pentru talentul lor creativ.

“UCMR-ADA atrage atenţia că remuneraţiile aferente drepturilor de autor reprezintă ‘salariul’ compozitorilor şi că drepturile oricărui creator, fie el scriitor, pictor, compozitor sau jurnalist, trebuie protejate de lege”, se mai spune în comunicat.