10.1 C
București
vineri, 3 decembrie 2021 - 11:41
No menu items!

Orbital Sciences și-a lansat capsula fără echipaj în prima misiune spre ISS

spot_img

 Cygnus

Societatea americană Orbital Sciences și-a lansat cu succes joi capsula fără echipaj Cygnus în prima sa misiune de aprovizionare a Stației Spațiale Internaționale (ISS), potrivit AFP.

Racheta Antares cu două trepte care transporta capsula a fost lansată, potrivit prevederilor, la 13h07 (18h07 GMT) pe un cer senin de la centrul de zboruri din Wallops, situat pe o insulă de lângă coasta Virginiei.

Cygnus s-a separat de a doua treaptă a rachetei după 10 minute de la lansare pentru a atinge orbita circumterestră și a început călătoria pentru a ajunge la ISS duminică.

În această misiune, Cygnus transportă 1.461 kg de echipamente științifice pentru experiențe, între care și unele pentru studierea comportamentului unor furnici în condiții de microgravitate, precum și material pentru a cerceta rezistența microbiană la antibiotice.

La sosirea la ISS, duminică dimineața, Cygnus va fi apucat de brațul telemanipulator al stației, manevrat de doi dintre cei șase astronauți ai echipajului, pentru a-l ajuta să efectueze andocarea.

Ocupanții ISS (trei ruși, doi americani și un japonez) vor începe a doua zi să descarce materialele. Ulterior, ei vor încărca Cygnus cu deșeurile care s-au strâns în stație.

Spre deosebire de capsula Dragon a Space X, Cygnus nu poate reveni pe Terra și va fi distrusă după misiune la intrarea în atmosferă.

C.A.