1.1 C
București
sâmbătă, 9 decembrie 2023 - 16:38
No menu items!

Orban se consultă cu “mulți actori” privind menținerea candidaturii la CEC

spot_img

 

leonard orban

Având în vedere avizul negativ din cadrul Comisiei de Control Bugetar, Leonard Orban, Ministrul afacerilor europene, a precizat că va lua o decizie privind menținerea candidaturii sale pentru Curtea Europeană de Conturi, însă nu de unul singur, ci se va consulta cu mai multe persoane.

”Nu, mai am câteva zile și am timp până înainte de sesiune (n.r. – plenul PE din 23 octombrie) să iau o decizie. Voi lua o decizie în următoarele zile”, a precizat ministru MAEurl.

”Nu e o decizie pe care o iau singur, ci mă consult cu foarte mulți actori pentru că eu nu sunt doar o persoană individuală care este nominalizată, ci sunt nominalizarea României, sunt și fost comisar european. Dacă ați văzut audierile (n.r. – din Comisia de Control Bugetar) ați văzut că unii mi-au atras atenția că s-ar putea ca, din postura de fost comisar european să ajut CE, deci este o decizie pe care nu pot s-o iau singur. Dacă aș fi luat-o singur, sigur m-aș fi decis mult mai repede”, a mai punctat Orban.

Cu toate că raportul recomandase un aviz favorabil după încheierea audierilor, Leonard Orban a primit la 26 septembrie, de la Comisia de Control Bugetar un aviz negativ pentru postul de membru al Curții Europene de Conturi. 14 europarlamentari au votat împotrivă și 12 pentru.

Avizul Comisiei și al plenului Parlamentului fiind consultativ, Consiliul European poate accepta numirea lui Leonard Orban.

Întrebat înainte de audieri dacă și-ar retrage candidatura în cazul unui aviz nefavorabil al Parlamentului, ministrul MAEur a răspuns afirmativ.